Øyne & ører

Pleie til øyne og ører

Øyenpleie

Forsiden av øynene våre er dekket av et beskytende lag som kalles tårevæske. Tårevæske sørger bl.a. for:

  • Å holde forsiden av øyet glatt og jevnt, så synet vårt er klart.
  • Å vaske støv og andre partikler vekk fra forsiden av øyet.
  • Å drepe insekter og bakterier som kan forårsake en infeksjon i øyet.

 

Tårevæsken er en komplisert formel som er sammensatt av mange forskjellige elementer. Hvis formelen til tårevæsken ødelegges, fordi ett eller fler av elementene ikke tilføres i tilstrekkelig grad, kommer tårevæsken til å bli ustabil og ha vanskelig med å dekke overflaten av øyet tilstrekkelig.

Når øyet ikke smøres godt nok av tårevæske, kan det oppstå en rekke symptomer på tørre og irriterte øyne. Symptomene kan variere i omfang fra en følelse av lett irritasjon og tørrhet til en følelse av ekstrem kløe og store smerter. Smertene kan bl.a. være forbundet med at øynene renner, hever, blir røde og danner puss.

Det finnes en lang rekke årsaker som kan være skyld i tørre og irriterte øyne, f.eks. kontormiljø med tørr luft, øyelidelser eller mer alvorlige sykdommer som gikt. I de fleste tilfellene vil lidelsen være ganske mild, og pasienten vil derfor være i stand til å selv lindre symptomene uten hjelp fra en lege.

 

Tørre, kløende og irriterte øyne

I tilfeller hvor tørre øyne i høyere grad skaper irritasjon og plager enn egentlige smerter, kan pasienten gjøre flere ting for å avhjelpe symptomene.

Overvei i første omgang om det er en åpenlys årsak til tørre øyne. Miljømessige faktorer såm aircondition, tørr varme og lange perioder med bruk av en datamaskin og skjermer kan øke fordampningen av tårevæske fra øynene, så de ender med å føles tørre og trøtte. Når vi bruker datamsakiner har de fleste mennesker en tendens til å stirre på skjermen og derfor glemmer de å blunke, hvilket ytterligere utsetter øyet for å miste tåreveskedekning. 

På tilsvarende vis kan vinn forstyrre tårevæsken når man oppholder seg utenfor. Vinn og blest kan få øynene til å løpe i vann og tårevæsken til å forlate øynene som tårer, hvilket etterlater øverflaten av øyet tørt og ubeskyttet.

Hvis du har muligheten for det, bør du derfor prøve å fjerne eller kontrollere grunnen til de tørre øynene, f.eks. ved å blunke oftere når du sitter ved dataen eller ved å holde korte pauser innimellom. Utendørs kan det hjelpe og bruke briller eller solbriller for å forhindre vinn og blest i å fjerne tårevæsken.

Da det ikke alltid er mulig å kontrollere de miljømessige forholdene som påvirker øynene, kan det være en ide å anskaffe seg et eller fler midler til å avhjelpe symptomene. Hvilket produkt du har bruk for vil være avhengig av symptomene dine og graden av alvorligheten deres.

 

Slik behandler du tørre, kløende og irriterte øyne

Den mest effektive behandlingen vil som regel avhenge av hvilke symptomer du har. Hvis øynene dine er tørre kan det hjelpe med øyedråper som hjelper og rehydrere øynene og dermed gjenopprette fuktigheten. 

Bemerk dessuten at hvis øynene dine er veldig irriterte så kan det skylles en allergisk reaksjon. I så fall bør du lese mere om årsaker og behandlinger i forbindelse med allergi og høysnue (link). Hvis øyesituasjonen din ikke bedres ved bruk produktene, bør du konsultere en lege for å finne en mere omfattende behandling. 

 

Ørepleie

De fleste av oss renser ørene våre jevnlig for å fjerne skitt og ørevoks. I virkeligheten fungerer ørevoks som et beskyttende materiale so passer på øret og holder det sundt. 
For mye ørevoks kan føre til både smerte og mindre hørselstap, mens en overdreven rengjøring av øret faktisk kan føre til en uttørking som kan medføre rifter, bakterieinfeksjoner, sopp og eksem.

Hvis øret rammes av en infeksjon, kan det være både en vanskelig og veldig smertefull opplevelse. Mellomørebetennelse er normalt især hos små barn, men det kan være forskjell på hvor langt inne i øret infeksjonen forekommer.

Hvis betennelsen sitter langt inne, bør du altdi konsultere en lege for å motta den riktige behandlingen.
Du kan ikke forhindre øret i å produsere ørevoks – heldigvis. Den konstante produksjonen av beskyttende oljer er nemlig med til å avvise bakterier og skitt, som ellers ville føre til slemme infeksjoner.

Hvis du har hard ørevoks, kan det gi deg problemer. Særlig hvis du renser ørene dine med normale q-tips. De har nemlig en tendens til å skubbe ørevoksen lengere inn i æret, og i noen tilfeller presse den helt opp mot trommehinnen. Hard ærevoks og q-tips kan derfor være en smertefull omgang, hvor du med fordel kan kjøpe et middel som mykner og løsner ørevoksen, så det er lettere å få den ut.

Hvis du opplever store smerter eller andre unormale symptomer i forbindelse med den normale ørepleien din, bør du alltid konsultere en lege for å fastlegge den presise grunnen og hvilken behandling som er mest hensiktsmessig for deg.