Blåbær

Blåbærpulver

Hvorfor er blåbær sunt?

De fleste har nok hørt at blåbær er utrolig sunt for oss, og det er ikke helt uten grunn. Blåbær anses nemlig for å være supermat. Blåbær er faktisk på topp 10-listen over de matvarene med mest antioksidanter. De sunne bærene har et høyt innhold av viktige næringsstoffer, samtidig som at de har et lavt innhold av kalorier og fett, hvilket gjør bærene utmerket for dem som ønsker å leve sunnere. Faktisk, er det noen som mener at blåbær er én av de fem sunneste matvarene du kan spise.

Noen helsefordeler det menes at blåbær vil kunne gi, er:

  • Positiv virkning på synet ved å hindre synstap som følge av aldring.
  • Kan beskytte mot skade på vårt DNA, som er en ledende årsak til aldring og kreft.  
  • Regelmessig inntak av blåbær menes å kunne senke blodtrykket. 
  • Antioksidantene i blåbær menes å kunne være godt for hjernefunksjonen.  
  • Kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer ved å forhindre blodpropp. 
  • Som tranebær, kan også blåbær anvendes for å forebygge urinveisinfeksjon.  
  • Kan hjelpe mot forstoppelse. 

Blåbær har altså en rekke helsefordeler, hvilket gjør at du med god samvittighet kan inkludere disse sunne bærene i både ditt eget og din families kosthold.

Ulike typer blåbær

Du har kanskje lagt merke til at de blåbærene du finner i butikken skiller seg fra dem du naturlig finner i skogen? Ikke bare varierer de i størrelse, men også i smak, farge og næringsinnhold.

Blåbær vi finner i de norske skoger, heter egentlig ”bilberry" på engelsk (Vaccinium myrtillus på latin). ”Blueberry” er derimot navnet på den amerikanske blåbærvarianten (også kaldt ”hageblåbær”). Den amerikanske varianten er hvit på innsiden og mye større og søtere enn de ville blåbær man finner i Norge og andre skandinaviske land. Her finner man fargen i skallet, og det er disse blåbærene vi gjerne finner i butikkhyllene.

De ville blåbær har mer blålilla pigmenter enn hageblåbærene, hvilket gjør at man blir blå på tungen av å spise dem. Disse bærene har et høyere innhold av vitamin C og E enn den amerikanske varianten. De har dessuten et høyere innhold av antocyanin som kan virke som en antioksidant og er forbundet med positive helsefordeler.

Friske bær eller pulver?

De friske blåbær er som oftest å foretrekke, men har en begrenset sesong. Sesongen er relativt kort og befinner seg normalt i perioden juni-august, men dette kan variere avhengig av hvordan sommerværet har vært. En dårlig sommer med eksempelvis kaldt vær, forsinker bærsesongen, mens en varm sommer med passe mengder nedbør fremskynder sesongen. Fordelen med å ha et lite lager av blåbærpulver der hjemme i kjøkkenskapet, er at du enkelt kan sikre deg ditt daglige blåbær tilskudd hele året rundt – også utenfor sommerens bærsesong!

Tips til anvendelse av blåbærpulver

Blåbærpulver er ikke bare praktisk, men også meget allsidig. Pulveret har en rekke bruksområder og kan for eksempel anvendes i juice, smoothies, yoghurt, frokostblanding eller morgengrøt. Hva med å starte dagen med en nærende blåbærshot av pulver og vann? Blåbærpulver kan også anvendes i bakst og i hjemmelagde müslibarer. Prøv også å tilsette pulveret i din pannekake- eller vaffelrøre. Dette vil garantert falle i smak hos de minste! Den daglige dosering av blåbærpulver varierer fra produkt til produkt, men generelt anbefales det å innta 1-2 teskjer om dagen. Ønsker du å eksperimentere mer med anvendelsen av blåbærpulver i hverdagen, så tilbyr internettet et hav av gode og kreative oppskrifter!

Økologiske blåbærprodukter på Mecindo

Både Superfruit Blåbær Pulver og Green Origins Blåbær Pulver er blåbærpulver av den høyeste kvalitet. Begge produktene inneholder nøye utvalgte blåbær som frysetørkes direkte etter plukking for å sikre den optimale bevaring av bærenes gode næringsinnhold. Supefruit Blåbær Pulver inneholder derimot økologiske blåbær av typen Vaccinium myrtillus, hvilket er kjent som de ville, nord-europeiske blåbær. Disse blåbærene har, som nevnt, et høyere innhold av vitamin C og E enn den amerikanske varianten (hageblåbær).

Alle blåbærpulverene du finner her på siden er av høy kvalitet, uten tilsatte søtestoffer og andre unødvendige tilsetningsstoffer. På helsebutikken Mecindo, finner du også Blåbærtabletter fra Natures Aid med konsentrert blåbærekstrakt. Hver tablett inneholder 50mg blåbærekstrakt svarende til 5000mg tørket blåbær. Kjøp blåbær kosttilskudd på Mecindo.no, og oppdag fordelene ved disse næringsbombene i dag!