Svetteproblemer

Midler mot overdreven svette og nattesvette

 

Svetteproblemer

Overdreven svette er et stort problem for mange personer, særlig i håndflatene, armhulene og fotsålene. Det kan være belastende og kan ha en alvorlig påvirkning på de utsatte personenes liv. I noen tilfeller ungår personene som er rammet sosial kontakt med andre på grunn av forlegenhet om problemet.

Normalt hjelper svette med å holde kroppstemperaturen konstant i varmt vær, når du har feber eller når du er fysisk aktiv. Overdrevet svette (hyperhidrosis) betyr at du svetter mye mer enn normalt. Selv når du ikke er varm, stresset eller er fysisk aktiv, så produserer du masse svette.

Overdreven svette klassifiseres i tre typer (les mer lenger nede). Det er viktig å vite hvilken type du er klassifisert som, da de behandles veldig forskjellig.

 

Primær idiopatisk hyperhidrosis

Idiopatisk hyperhydrosis betegnes som en kronisk tilstand som medfører at man svetter overdrevet mye i en eller flere av de følgende områdene; håndflatene, fotsålene, armhulene, ansiktet eller hodebunnen. 

Du svetter normalt på resten av kroppen. Det har tendens til å være symmetrisk – dvs. begge håndflater, begge føtter, begge armhuler, osv. som er berørt. Man kjenner ikke til den nøyaktige årsaken, og det er ikke forbundet med andre symptomer. Det er bare et tegn på at svettekjertlene i disse områdene er overaktive eller mer følsomme enn normalt. 

Hos noen mennesker kan det være arvelig i familien. Derfor kan det være genetiske faktorer involvert som forårsaker den overdrevne svetten. Normalt utvikler dette seg mens personen er under 25, men det kan utvikle seg på alle alderstrinn. Menn og kvinner er like påvirket. Dette er normalt og påvirker ca 3100 personer.

Graden kan variere fra gang til gang. Svetten kan komme og gå, men den forværres ved angst, følelset, krydret mat og varme. Angstsvette i seg selv kan gjøre det verre, men for det meste av tiden er det ikke noe innlysende som utløser den krafitge svette. Folk som svetter mye har en tendens til å lide av dette over lang tid, men symptomene forbedres i noen tilfeller over tid. Hvis du har de typiske symptomene på hyperhidrosis behøver du normalt ikke noen tester, da normale antiperspiranter fungerer godt.

 

Sekundær hyperhidrosis

Den sekundære hyperhidrosis er ualminnelig, hvilket betyr at den overdrevne svette forkommer i en bestemt del av kroppen. I motsetning til den primære hyperhidrosis, har denne en kjent eller sannsynlig årsak.

For eksempel kan en spinal sykdom eller skade forårsake svette på det ene benet. Alle svetteturer som ikke er symmetriske (dvs. bare den ene hånden eller ett ben m.m.) kan tyde på en sekundær årsak snarere enn primær hyperhydrosis, som normalt er symmetrisk. Legen din kan foreslå deg å ta noen tester for å finne den underliggende årsaken.

 

Generalisert hyperhydrosis

Den generaliserte typen av overdrevet svetteproduksjon betyr at du svetter mer enn normalt over alt. Dette er ikke så utbredt som den primære hyperhydrosis. Det er sedvanligvis forårsaket av en underliggende sykdom. En rekke betingelser kan forårsake en generalisert økt svettetendens som f.eks. angst, hjerteproblemer, skader på nerver i ryggmargen, bivirkninger fra visse legemidler, forskjellige hormonelle problemer (bla. En overaktiv skjoldbruskkjertel), infeksjoner, visse kreftformer, m.m. Hvis du har generalisert hyperhidrose er legen din tilbøyelig til å undersøke deg og foreta noen tester for å finne årsaken.

 

Komplikasjoner ved overdreven svette (hyperhidrosis)

Selv om det ikke er en medisinsk alvorlig tilstand, kan overdreven svette være belastende og pinlig. 

For eksempel hvis du har svettetendens til å ha kaldsvette, svett håndtrykk og at det kan dryppe svette fra hendene dine ned på jobbdokumenter, tastaturet på datamaskinen osv. Hvis du lider av armhulesvette, kan du bli flau over ofte å få våte flekker som utvikler seg på klærne dine under armene, hvor du kanskje er nødt til å skifte klær i løpet av dagen. Noen velger å unngå sosial kontakt eller unngå fysisk aktivitet på grunn av at de er forlegne over tilstanden.

I noen tilfeller kan huden i det utsatte område bli øm, irritert og utsatt for infeksjon. Det er en risiko for å utvikle eksem på det utsatte området.

 

Innledende behandlingsmuligheter ved primær hyperhidrosis

Her har vi angitt generelle tips og råd da det følgende kan være alt du behøver hvis lidelsen fin er mild. Disse tipsene kan hjelpe i tillegg til andre behandlinger i mer alvorlige tilfeller.

 • Hvis du oppdager at såpe irriterer huden i det angrepne området, bør du velge en allergivennlig såpe uten parabener, som erstatning eller bløtgjørende (fuktighetskrem) salve eller krem.
 • Hvis det er mulig, bør du unngå å fremprovosere svetteutbrudd (unngå f.eks. sterk varme og veldig krydret mat).

 

Hvis du har kraftig svette i armhulene:

 • Prøv å bruk normale antiperspiranter regelmessig (Bemerk: Det er forskjell på antiperspiranter og deodoranter. Antiperspiranter reduserer frigivelsen av svette, hvor deodoranter maskerer den ubehagelige lukt av svette som setter seg i klærne, hvilket kan gi dårlig lukt.
 • Unngå klær som lett blir påvirket av svettemerker. Ofte blir hvite og sorte klær mindre påvirket av svette enn andre farger.
 • Ha på løstsittende klær under armhulene. Unngå klær laget med syntetiske fiber som f.eks. Lycra og nylon.

 

Hvis du har kraftig svettetendens på føttene, kan det likeledes hjelpe med å:

 • Skifte sokker minst to ganger om dagen.
 • Bruke et svetteabsorberende fotpulver to ganger om dagen.
 • Bruk andre sko på alternative dager. Det gir skoene dine muligheten for å tørke helt.
 • Unngå å mosjonere i sko som ikke puster, fordi de holder mer på svetten.

 

Behandling med antiperspirant som inneholder aluminiumklorid

Så lenge normale antiperspiranter ikke virker, er det verdt å prøve en antiperspirant som inneholder aluminiumklorid, hvilket er en sterk antiperspirant. Aluminiumklorid menes å virke ved å blokkere åpningene i svettekanalene. Aluminiumklorid har en tendens til å fungere best i armhulene. Aluminiumklorid kan også virke i håndflater og på fotsåler. Selv om det også kan virke på ansiktet, anbefaler leger ikke at man bruker dette i ansiktet, da aluminiumklorid kan forårsake alvorlig øyeirritasjon hvis det kommer i kontakt med øynene.

Det er viktig å bruke aluminiumklorid baserte antiperspiranter korrekt. Les veiledningen som følger med det pågjeldende produktet før du bruker det.

Antiperspirant som inneholder aluminiumklorid, forårsaker ofte hudirritasjon eller betennelse. Hvis dette skjer, bør du være utholdende og bruke det hvis hudirritasjonen er tålelig, da fordelene kan oppveie irritasjonen. For å redusere virkningen av hudirritasjon eller betennelse, eller unngå at det oppstår, kan du gjøre følgende:

 • Reduser hyppigheten av bruken av antiperspiranter som inneholder aluminiumklorid.
 • Bruk en fuktighetskrem hver dag etter bruken av aluminiumklorid.
 • Påfør en mild hormonkrem som f.eks. hydrokortison 1% på det utsatte området to ganger daglig i høyest 14 dager (Hydrokortison reduserer inflammasjon).