Solbeskyttelse

Solkrem, solspray og aftersun

Viser 1 til 48 av 159 (4 sider )

Mangler du en ny solkrem til deg selv eller familien din? På Mecindo.no finner du et stort utvalg til hele familien. Velg mellom flere solfaktorer og alle de populære merkene. Her på siden kan du lese mer om solkrem, solforbrenning og valg av den riktige solkremen. God fornøyelse.

 

Hva er solkrem, og hvorfor er det viktig å huske den?

Solen er deilig, men den er også farlig for huden vår. Derfor er det nødvendig med en fornuftig solpleie, hvis du vil unngå å bli solbrent og nedsette risikoen for hudkreft. Du kan velge å bruke en solkrem eller en solspray til å beskytte huden din mot solens UV stråler. Solspray inneholder presis de samme beskyttende ingrediensene som solkrem, men er mye lettere å påføre på steder som ellers kan være vanskelige å nå selv.

Å bli brun av solen er en naturlig prosess. Huden danner det brunlige pigmentet kaldt melanin for å beskytte deg mot solens skadelige UV-stråler. Dette betyr at selv den minste formørkelse av fargen på huden er et tagn på skadet hud.

De fleste av oss elsker å være utenfor i det gode været om sommeren. Solskinn får ikke bare alt til å se bedre ut, det får oss også i godt humør. Dessverre kan solens ultrafiolette stråler skade cellene i kroppen vår, så du bør gjøre det du kan for å unngå å bli solbrent.

Over tid kan selv små skader i huden fra solbrenthet nemlig opphope seg og føre til at man utvikler kreft eller føflekk kreft. Selv om formørkelsen av huden er kroppens måte å beskytte seg selv mot UV stråler på, så kan de skade cellene og utvikle kreft hvis de ikke er i stand til å reparere seg selv. Derfor bør du være spesielt påpasselig om våren, når huden din er blek. 

 

Hvordan virker solkrem?

En solkrem virker ved å filtrere bort solens UV-stråler, eller i hvert fall størstedelen av dem. Solkremen består av både et kjemisk filter – som trenger inn i huden, samt et fysisk filter som legger seg oppå huden.

Generelt er det viktigste rådet om soling og solbrenthet, at jo mer du kan begrense soleksponering, desto bedre.

Dette betyr bl.a. at du bør unngå å oppholde deg i solen i lenger tid av gangen. Akkurat som du bør prøve å begrense tiden din i solen mellom kl. 10 og 14, da den er sterkest i dette tidsrommet. 
Utover å begrense den tiden du tilbringer i solen, kan de følgende rådene være gode å huske på når sommeren begynner:

 • Beskytt hodet og øyne med en hatt, caps og/eller solbriller med en effektiv UV-beskyttelse i glassene.
 • Selv om det er overskyet og blåsende kan solen fortsatt være veldig skarp. Sollyset blir spredt av skyene og støvet i luften, men UV-strålingen er der fortsatt. Dessuten kan vinden kjøle ned huden, så du ikke legger merke til varmen fra solen i samme grad som på en vindstille dag.
 • Gå helst med løse klær og anden bekledning som kan dekke kroppen mot solen.
 • Bruk solkrem før du går ut i solen. Hvis du har en tendens til å bli solbrent fort, bør du bruke en solkrem med minimum faktor 15 (SPF 15).
 • Bruk solkrem med høy solfaktor på utsatte områder med tynn hud som f.eks. ører, nese, skuldre og oversiden av føttene.
 • Bruk ikke vanlig solkrem på leppene – bruk en særlig solstift til det. F.eks. Piz Buin In Sun Lipstick SPF30 eller Annemarie Börlind SUN Lip Stik SPF 20.

 

Hva er UV stråler?

Når man snakker om solens og solbeskyttelse nakker man ofte om UVA og UVB-stråler. Men hva er disse strålene og hva gjør de?

UVA-stråler er de strålene er de som kan gi rynker og aldersflekker. Det er også de strålene som ikke stoppes av glass, så du utsettes også for dem og virkningen deres selv om du sitter i bilen med vinduene rullet opp. Når huden utsettes for UVA-stråler så skjer det forandringer i kollagenfibrenes retning og huden blir slapp og mister spenstigheten sin.

UVB-stråler er sterkere enn UVA, og er dem som gjør at vi blir solbrente og får hudkreft. I tillegg er forskjellen på de to typene stråler at UVB-stråler stoppes av glass. Du utsettes derfor ikke for de skadelige strålene når du sitter i bilen.

I dag beskytter de fleste solkremer mot begge typene av stråling.

 

Hvis du har blitt solbrent

Hvis uhellet allerede har skjedd, og du har blitt solbrent, kan du fortsatt gjøre noen forskjellige ting for å lindre smerten og hudirritasjonen:

 • Sørg for å holde deg ute av solen den etterfølgende tiden, så huden får ro til å komme seg.
 • Dypp en klut i temperert vann og legg den på det brente området i ca 30 minutter. Gjenta prosessen igjen annenhver time.
 • Ta en kjølig dusj, men unngå å bruke et grovt håndkle til å tørke deg med etterpå. Bruk istedenfor et mykt håndkle til å duppe deg forsiktig tørr med.
 • Bruk en lindrende after sun lotion.

 

Hvilken solfaktor skal du velge?

Når du skal velge en solkrem er det ikke likegyldig hvilen solfaktor du velger. De fleste solkremer har en faktor mellom 15 og 50+. Det kan stå SPF som er en forkortelse for Sun Protection Factor. SPF 6-10 gir lav solbeskyttelse, SPF 15-25 gir en mellom beskyttelse. SPF 30-50 gir en høy beskyttelse, SPF 50+ gir en veldig høy beskyttelse.

 • Solkrem faktor 15: anbefales til personer med lys, gylden og mørk hud. Blokkerer for 93% av solens UV-stråler.
 • Solkrem med faktor 30: anbefales til personer med lys hud som oppholder seg i sterk sol. Blokkerer for 96% av solens UV-stråler.
 • Solkrem med faktor 50+: anbefales til personer med veldig lys hud som oppholder seg i sterk sol. Blokkerer for 98% av solens UV-stråler.

 

Baby og solkrem

Først og fremst er det viktig å være klar over at babyer og barn under 1 år, aldri bør være i direkte sol. I stedet bør de oppholde seg i skyggen med lett solbekledning. Huden er nemlig ikke utviklet nok til å kunne motstå solens stråler – heller ikke selv om man bruker solkrem.

Når barnet ditt blir eldre enn 1 år, og selv kan bevege seg vekk fra skyggen, er det tid til at barnet får solkrem på huden. Bruk f.eks. La Roche Posay Anthelios Barn Solkrem eller EVY Kids SPF 30 Sunscreen Mousse. Se hele utvalget vårt av solkrem til barn her.

Solkrem virker best hvis du påfører den på huden 20 minutter før barnet ditt skal ut i solen. For å dekke hele kroppen til barnet skal du bruke 20 ml solkrem – det tilsvarer ca. en god håndfull. Husk at det ikke er nok å ta på solkrem en gang. Hvis barnet ditt er ute fler ganger elelr i lenger tid, er det nødvendig å påføre solkrem en gang til.

 

Solkrem holdbarhet

En åpnet og brukt solkrem bør brukes innenfor et år. Hvis du har en solkrem du åpnet sist sommer, er det ikke en god ide å bruke den. Solkremens effekt og beskyttelse mot solen forsvinner med tiden og bruker du en solkrem som er for gammel, risikerer du å bli solbrent og at huden blir skadet.

Du kan saktens bruke den samme solkremen hvis du har åpnet den om sommeren, og drar sydpå om vinteren. Unngå at solkremen blir utsatt fr høy varme og direkte sol. Varmen kan få solkremen til å miste effekten og det kan det resultere i at du skal kjøpe en ny solkrem. 

 

Gode råd til kjøp av solkrem

 • Velg den riktige solkremen som passer til deg og ditt behov
 • Bruk den riktige mengden solkrem når du smører kroppen og ansiktet
 • Smør deg inn med solkrem før du går utenfor
 • Husk å smøre deg inn igjen! Svette, vann og klær fjerner solkremen og derfor er det nødvendig å smøre hver- til annenhver time.
 • At du har på solkrem betyr ikke at du kan oppholde deg lenger tid i solen.

 

Kjøp solkrem på Mecindo.no

Velg din og familiens solkrem i det store utvalget vårt av solkremer fra populære merker som bla.a: Alteya Organics, Annemarie Brölind, P20, Avene, Beaute Pacifique, Bioderma, Juhldahl, La Roche Posay, Raunsborg og Vichy.

Visste du at vi på mecindo.no også forhandler et stort utvalg av medicare artikler, kosttilskudd, helsekost og personlig pleie? Gå på oppdagelse i sortimentet vårt og velg de produktene du har bruk for.

Har du spørsmål til et produkt eller til ordren din, er du velkommen til å kontakte mecindo sin kundeservice