Kosttilskudd

Stort utvalg av vitaminer & mineraler

Viser 1 til 48 av 1331 (28 sider )

 

Hvis du velger å ta vitamin-og mineraltilskudd, skal du være oppmerksom på at det å ta alt for mange eller ta dem alt for lenge kan ha skadelige virkninger. 

Dette avsnittet inneholder råd og opplysninger om vitaminer, mineraler og sporstoffer, inkludert hva de gjør, hvor mye du trenger og hva som skjer, hvis du for eksempel har tatt for mye.

Hva er vitaminer?

Det er to typer vitaminer: Fettoppløselige og vannoppløselige.

Fettoppløselige vitaminer: Fettoppløselige vitaminer finnes hovedsakelig i fettholdige matvarer, som animalske fettstoffer som smør og svinefett, vegetabilske oljer, meieriprodukter, lever og fet fisk.

Mens kroppen din har bruk for disse vitaminene hver dag for å arbeide normalt, behøver du ikke å spise matvarer som inneholder dem hver dag.

Dette er fordi kroppen lagrer disse vitaminene i leveren og fettvevet til fremtidig bruk. Disse lagrene kan bygges opp, så de er der når du har bruk for dem. Har du derimot mye mer enn du trenger, kan fettoppløselige vitaminer være skadelige.

Fettoppløselige vitaminer er:

Vannoppløselige vitaminer: Vannoppløselige vitaminer blir ikke lagret i kroppen, derfor må du innta de oftere. Hvis du har mer enn du trenger, skiller kroppen det overflødige ut gjennom urinen. Da kroppen ikke lagrer vannoppløselige vitaminer, er disse vitaminene generelt ikke skadelige. Det betyr  derimot ikke at alle store mengder er uskadelige. 

Vannoppløselige vitaminer finnes i frukt, grønnsaker og korn. I motsetning til fettoppløselige vitaminer kan de bli ødelagt av varme eller ved å bli utsatt for luft. De kan også gå tapt i vannet som brukes i matlaging. Det vil si at ved tilberedning av mat, spesielt koking, mister vi mange av vitaminene. Den beste måten å holde på så mange vannoppløselige vitaminer som mulig, er å dampe eller grille matvarer, fremfor å koke dem. 

Vannoppløselige vitaminer er:

Hva er mineraler?

Mineraler er nødvendige for tre hovedårsaker: Oppbygning av sterke knokler og tenner, kontroll av kroppsvæsker i og utenfor cellene, og omdannelse av mat til energi. Mineraler finnes i matvarer som kjøtt, korn (inkludert kornprodukter som brød), fisk, melk og meieriprodukter, grønnsaker, frukt (spesielt tørket frukt) og nøtter. Essensielle mineraler omfatter Kalsium og Jern , men det er også mange andre typer mineraler som inngår som en viktig del av et sunt kosthold. 

Hva er sporstoffer?

Sporstoffer er også essensielle næringsstoffer kroppen trenger for å fungere skikkelig, men i mye mindre mengder enn vitaminer og mineraler. Sporstoffer finnes i små mengder i en rekke matvarer som kjøtt, fisk, korn, melk og meieriprodukter, grønnsaker og nøtter. Eksempler på sporstoffer er jod og fluor.