Vitamin D

Viser 1 til 48 av 74 (2 sider )

Hva er D-vitamin?

D-vitamin, også kalt calciferol, er betegnelsen for en gruppe vitaminer som forbedrer kroppens opptak av jern, sink, magnesium, kalsium og fosfat.

Kalsium og fosfat brukes især til oppbygning og vedlikeholdelse av tenner og skjelett. D-vitamin er et fettoppløselig vitamin.

Dette betyr at det oppløses i fett under fordøyelsen. Fettoppløselige vitaminer er avhengige av en fet kost, da en kost med lavt fettinnhold nedsetter opptaket av denne typen vitaminer.

Mangel på D-vitamin

D-vitamin mangel er kanskje det mest utbredte ernæringsproblemet i Norden.

De lange, kalde vinterne gjør at behovet for D-vitamin er så stort, at det hos noen ikke kan dekkes ved å spise et variert kosthold.

Symptomer på D-vitaminmangel er:

 • Trøtte og ømme muskler
 • Dårlige tenner
 • Benskjørhet

Ut over mangel på sol, kan andre situasjoner også spille inn på D-vitaminmangel.

Et stort alkoholforbruk nedsetter opptagelsen av D-vitamin i kroppen. Derutover kan kvinner som har passert overgangsalderen også oppleve et økt behov for D-vitamin.

Hva gjør D-vitamin?

Det gylne vitaminet D-vitamin bidrar til mange viktige funksjoner i kroppen. Funksjonene som vitaminet inngår i, er:

 • En normal opptagelse og utnyttelse av både kalsium og fosfor
 • Et normalt kalsiuminnhold i skjelettet
 • Vedlikeholdelse av en normal muskelfunksjon
 • Vedlikeholdelse av normale tenner
 • Immunsystemets normale funksjon
 • Celledelingsprosessen

For mye D-vitamin

En overdosering med D-vitamin kan øke innholdet av kalsium i blodet og gir kvalme, oppkastning, hodepine og treg avføring. Hvis kalsiuminnholdet er økt over lang tid, kan det utskilles i nyrene og medføre nyrestein og etter hvert nedsatt nyrefunksjon.

Det skal inntas ganske så store doser med D-vitamin; mer enn 1000 mikrogram om dagen, før det er risiko for disse bivirkningene.

Selv om grensen for overdosering av D-vitamin er relativt høyt, er det alltid en god ide å følge anbefalingene på det enkelte kosttilskuddet for anbefalt daglig dosis.

D-vitamin som kosttilskudd ved lavt D-vitamin nivå

I Norden har vi en lang periode med mørke og dermed mindre sol. Ettersom solen er den primære kilden vår til D-vitamin, er vi nødt til å supplere med et D-vitamintilskudd i vintermånedene. Heldigvis er hjelpen nær. Du finner nemlig et stort utvalg av D-vitamin kosttilskudd her på Mecindo.no.

Velg mellom D-vitamin i kapselform, som tabletter, spray eller dråper. Når det er så mange varianter å velge mellom er det lettere for deg å velge et D-vitamintilskudd som passer til deg.

Multivitaminer med D-vitamin, torskelevertran eller rene D-vitamin kosttilskudd kan spare kroppen for de ubehagelige symptomene som kan oppstå ved D-vitamin mangel. Gjennom et daglig inntak av multivitaminer får du dekket kroppens behov for D-vitamin, samtidig med at behovet for alle andre essensielle vitaminer og mineraler dekkes.

Mat med D-vitaminer

 • Fet fisk

 • Ost

 • Egg

Mengden av D-vitamin varierer veldig i de forskjellige matvarene. F.eks. inneholder 100 gram laks 30 mcg D-vitamin. Egg inneholder 2 mcg pr. 100 gram og ost med 45% fett inneholder omkring 0,26 mcg.

I planter er D-vitamin nesten ikke til stede, hvilket betyr at hvis du er vegetar eller veganer er det ekstra viktig at du tar et kosttilskudd til å supplere inntaket ditt av D-vitamin. Vi har forskjellige D-vitamin kosttilskudd til nettopp vegetarer og veganere. Velg mellom bla. Bidro D3-vitamin vegan, Nature’s Own Vitamin D3 vegan, Nani Vitamin D3 vegetabilsk eller Biosym Veg D-3 Vitamin.

Du skal altså spise veldig mye av disse fødevarene for å dekke kroppens daglige behov for D-vitamin – især i de mørke månedene. Derfor er et kosttilskudd særlig relevant her.

Babyer og D-vitamin

I Norge anbefales det at babyer fra 2 uker frem til 2 år får et daglig tilskudd av D-vitamin hele året rundt. En baby oppholder seg ikke i solen og spiser ikke D-vitaminholdig kost. Da morsmelken ikke inneholder nok D-vitamin, er det nødvendig å gi D-vitamin i dråpeform, for å unngå D-vitaminmangel hos babyer.

Velg mellom Livol D3 dråper, Semper D-vitamindråper og Nordic Health D3-vitamins spray. (links)

Kjøp D-vitamin hos Mecindo

På Mecindo.no har vi et bredt utvalg av D-vitamintilskudd i forskjellige former og styrker. Velg det D-vitamin kosttilskuddet som passer til nettopp deg og ditt behov.

Visste du at på mecindo.no forhandler vi også et stort utvalg av medicare, kosttilskudd, helsekost og personlig pleie? Gå på oppdagelse i sortimentet vårt og velg de produktene du har bruk for. Når du bestiller, får du varene dine levert innen 3-6 hverdager.

Har du spørsmål til et produkt eller ordren din er du alltid velkommen til å kontakte mecindos kundeservice.