Vitamin D

Fremmer opptak av kalsium

Viser 1 til 48 av 55 (2 sider )

Hva er D-vitamin?

D-vitamin, også kalt calciferol, er betegnelsen for en gruppe vitaminer som forbedrer kroppens absorbering av jern, sink, magnesium, kalk og fosfat.

Den viktigste kilden til D-vitamin er sollys, som også er kilden fra hvor den viktigste av D-vitaminene, D3-vitamin, tas opp. Visse matvarer, først og fremst fet fisk, inneholder D-vitamin, men den primære kilden er sollys. D-vitaminmangel kan resultere i kalsiummangel i skjelettet.

Hvis du unngår underskudd av D-vitamin, vil det ha store fordeler for både skjelett og generell helse. Et daglig inntak på 10mg bidrar til å opprettholde en optimal balanse mellom calciferol(d-vitamin) og calcitonin

Hvorfor bør du ta D-vitamin kosttilskudd?

Gjennomsnittlig får ikke nordmenn flest i seg de anbefalt 10 mg D-vitamin som er anbefalt av helsedirektoratet. 

Spesielt på vinteren merkes mangelen på D-vitamin, som kan gi symptomer som tretthet og nedsatt fysisk yteevne. 

Multivitaminer med D-vitamin, torskelevertran eller dedikerte D-vitaminkosttilskudd kan spare kroppen for de ubehagelige symptomene som kan oppstå ved mangel. 

Bivirkninger og sikkerhet med D-vitaminer

En overdosering av D-vitamin kan øke innholdet av kalsium i blodet og gi kvalme, oppkast, hodepine og treg mage. Hvis kalsiuminnholdet er økt over lang tid, kan det påvirke nyrene og medføre nyresten og nedsatt nyrefunksjon. 

Der skal dog inntas meget store doser av D-vitamin; mer enn 1.000 mikrogram om dagen, før det er risiko for disse bivirkningene.