Munnhygiene

Alt innen munn- og tannpleie

Viser 1 til 48 av 370 (8 sider )

Hva er god munnhygiene? 

Munnen din har bruk for god munnhygiene hver dag. Men hva er god munnhygiene egentlig? Og hvorfor får man blister og tannkjøttsbetennelse?

Munnen inneholder mange forskjellige bakterier. Noen bakterier er gode og naturlige å ha i munnen, hvor de brukes i forbindelse med fordøyelsen av den maten vi spiser. De dårlige bakteriene er dem som kommer utenfra. Når du spiser, drikker osv. utsettes tennene og munnen for en stor mengde fremmede bakterier. Derfor er det viktig å børste tenner to ganger om dagen (morgen og kveld), bruke tanntråd og en effektiv tannkrem.

De bakteriene som fjernes ved å børste tenner og bruke tanntråd, er de bakteriene som i løpet av dagen opphoper seg på tennene dine og rundt om i munnen. I tannlegeverdenen kaller man ikke bakteriene for bakterier, men bruker i stedet termen plakk.

 

Barn

Når barnet ditt begynner å få melketenner er det viktig at du hjelper med å børste dem. Selv om barnet senere mister melketennene og får nye, betyr det ikke at melketennene ikke skal børstes. Start opp en god munnhygiene og gjør det til en hyggelig opplevelse å få børstet tennene to ganger om dagen.

 

Unge

Mange unge glemmer å pusse tennene sine grundig. Så derfor er det en god ide å passe litt på de større barna og fortelle dem om hvor viktig det er å pusse tenner to ganger daglig. Samt hvilke konsekvenser det kan føre til hvis de ikke pusser tennene ordentlig. Syreholdige drikker, godterier, chips og alkohol er store syndere når det kommer til hulle i tennene og dårlige tenner generelt. Sørg for å skifte tannbørste regelmessig – på den måten unngår du en tannbørste som børster dårlig og sliter på tannkjøttet.

 

Eldre

Uansett alderen din er en god munnhygiene viktig. Når en person er oppe i årene har tennene vært utsatt for mange ting. De bærer spesielt preg av hvordan man har pleiet tennene sine gjennom ungdommen og voksenlivet. Sørg eventuelt for å ta kosttilskudd med:

  • C-vitamin: bidrar til en normal dannelse av kollagen, som har betydning for normalt fungerende tenner
  • D-vitamin: bidrar til en normal opptagelse av kalsium og vedlikeholder normale tenner.
  • Kalsium: bidrar til å vedlikeholde normale tenner

 

Hva er dårlig munnhygiene?

Dårlig munnhygiene er når tenne ikke rengjøres, når du blør fra tannkjøttet, hvis du har dårlig ånde eller hvis du børster tennene alt for hardt hver gang du børster tenner.

Er du i tvil om hva du skal gjøre, kan du alltid kontakte tannlegen din og få sjekket tennene. Vi anbefaler ikke å gå rundt med sykdommer i munnen, da det kan utvikle seg ganske fort.

 

Konsekvenser av dårlig munnhygiene

Hvis du ikke har en god munnhygiene, har bakteriene fri mulighet for å opphope seg og være skyld i forskjellige sykdommer. Noen av sykdommene og konsekvensene dårlig munnhygiene kan føre til er blemmer, tannkjøttbetennelse, løse tenner og hull i tennene. Tannkjøttsbetennelse og hull i tennene kan behandles hos en tannlege, men ved løse tenner – også kald paradentose, trekker tannkjøttet seg tilbake – og det kommer ikke tilbake igjen. Ved fremskredet paradentose blir tennene løse.

Opplever du dårlig ånde skylles det ofte små matrester og bakterier på tungen og i tannkjøttslommene. Bakteriene skaper svovelholdig luft som gjør at man får dårlig ånde. Derfor skal man huske å børste tungen din morgen og kveld så bakteriene minskes og du ikke får dårlig ånde.

Munnskyll kan fjerne dårlig ånde midlertidig, men den egentlige årsaken til den dårlige ånden blir der inntil du får gjort noe med det egentlige problemet. Hvis det ikke hjelper med en grundig tannpuss, bør du overveie om du skal en tur forbi tannlegen og undersøke munnen din.

Alt dette kan du heldigvis unngå ved å ha en god munnhygiene – hver dag.

 

Produkter til god munnhygiene

Det er tre basale ting alle bør gjøre til en del av den daglige munnhygienen sin. Det er henholdsvis:

  • En tannbørste

En myk tannbørste er å foretrekke, fordi den sliter minst mulig både på tennene og tannkjøttet. Sørg for å ikke pusse direkte på tannkjøttet, men på tennene. Det beste resultatet får du hvis du pusser tenner to ganger daglig. Du kan evt. Overveie en elektrisk tannbørste da denne fjerner fler bakterier enn en normal tannbørste. Men en vanlig tannbørste er også helt fint. På Mecindo finner du vanlige tannbørster, elektriske tannbørster, tannbørster av bambus samt tannbørster til implantater og mellomrom. Se utvalget her «Tannbørster».

  • Tannkrem

Hvilken tannkrem du bruker er opp til deg selv. Du finner tannkrem med forskjellige smaker og med eller uten fluor. Noen tannkremer har fruktsmak og egner seg derfor til små barn. Se utvalget vårt av tannkrem her «Tannkrem hos Mecindo».

  • Tanntråd

En tannbørste når ikke ordentlig inn mellom tennene og derfor er tanntråd fantastisk. Du skal velge tanntråden din etter størrelsen på mellomrommene mellom tennene. Har du små mellomrom skal du bruke en tynn, evt. flat tanntråd, mens en tykkere tanntråd er bedre hvis du har brede mellomrom. Vi har et stort utvalg av tanntråd på Mecindo.

Bortsett fra disse tre viktige redskapene til god munnhygiene finner du også andre produkter her på Mecindo. Andre produkter til god munnhygiene er bl.a. munnskyll, plakk tabletter og tyggegummi.

 

Kjøp munnhygieneprodukter hos Mecindo.no

På Mecindo.no finner du alt innenfor munnhygiene. Vi har tannbørster, tannkrem, tanntråd, tannpirkere, munnskyll og mye mer i sortimentet vårt. Få en god munnhygiene med produkter fra Mecindo – vi har billige priser og levering innenfor 3-6 hverdager. Bestill i dag og reduser risikoen for å få hull i tennene. Kontakt gjerne kundeservicen vår hvis du har spørsmål til et produkt eller ordren din.