Chlorella

Opplev algens helseeffekter

Hva er Chlorella?

Chlorella er en type alge som typisk dyrkes i store utendørs ferskvannsbasseng. Algen, som ofte kalles for “Grønn Chlorella”, vokser naturlig i ferskvann flere steder i verden. For mange år siden, fant man i Østen ut av at denne grønne algen var spiselig. Man brukte den i naturmedisin, hvor den blant annet ble brukt til behandling av dårlig humør, forstoppelse, forgiftning, infeksjoner og allergier.

Chlorella-algen er blitt kjent for dens mange sunne egenskaper og gode næringsinnhold, hvilket gjør at den anses for å være en type supermat. I dag kultiveres Chlorella for det meste i store utendørsbasseng i Japan og Taiwan, hvor de ved hjelp av naturlig sollys har perfekte vekstbetingelser.

Chlorella pulver fremstilles ved å tørke algene, hvor næringsinnholdet og smaken stadigvekk er bevart. Det ferdige chlorella pulver har typisk et næringsinnhold på ca. 45 % protein, 20 % fett, 20 % karbohydrat, 5 % fibre og 10 % mineraler. Dette kan dog variere alt etter hvilken spesifikk type alge som er anvendt.

Hva er Chlorella pulver godt for?

I motsetning til mange andre kosttilskudd, finnes det mer enn 200 vitenskapelige undersøkelser som er gjort på chlorella-algen og dens virkning.

Chlorella pulver inneholder en rekke gode næringsstoffer og har en god ernæringsmessig profil. Andre positive virkninger chlorella menes å kunne ha, er:

 • Detoxvirkning: Visse amerikanske studier har vist at et regelmessig inntak av chlorella pulver kan hjelpe kroppen med å utrense uønskede tungmetaller som kvikksølv og bly fra kroppen. Slike tungmetaller kan for eksempel havne i kroppen via gamle tannfyllinger, samt ved inntak av store, fete fisketyper som laks.
   
 • Beskytter huden mot aldring: Det menes at chlorella muligvis kan bidra til å beskytte huden mot for tidlig aldring forårsaket av oksidativt stress, takket være dens innhold av antioksidanter i form av A-vitamin og C-vitamin.  
   
 • Godt for magen: Noen anvender chlorella for å øke mengden av gode bakterier i tarmsystemet og dermed forbedre fordøyelsen og forebygge problemer som fortstoppelse og magesår.  
   
 • Rik på magnesium og sink: Magnesium og sink er viktige mineraler som sikrer at kroppens stoffskifte, muskler og hjerte fungerer normalt. Chlorella inneholder naturlig disse viktige mineralene, samt andre nyttige mineraler som jern og kalsium. 
   
 • En regulær vitaminbombe: Chlorella pulver er rikt på mange gode vitaminer som A-vitamin, C-vitamin, B1, B2, B3, B6 og B12.
   
 • Høyt innhold av naturlig planteprotein: Chlorella inneholder naturlig et høyt innhold av planteprotein. I noen tilfeller så mye som 58 %. Dette planteproteinet inneholder 7 av de 8 essensielle aminosyrene, og kan derfor være et godt valg for vegetarianere/veganere, da det sikrer et tilstrekkelig inntak av protein.  

Hvordan anvendes Chlorella?

Det er ikke bare voksne som kan dra nytte av chlorella-algens fantastiske egenskaper. Chlorella kan også anvendes av barn. Alle de chlorellaproduktene du finner her på siden, vil ha en doseringsveiledning angitt på innpakningen, men som en generell tommelfingerregel, bør chlorella doseres slik:

Som pulver

Voksne: 1-2 ts (3-4g) daglig.

Barn: 1 ts (1-2g) daglig.

I tablettform

Voksne: 6-8 tabletter daglig .

Barn: 2-4 tabletter daglig .

Det er mange måter å innta chlorella pulver på. De mest populære metodene er:

 • Juice eller vann: Det blir ikke enklere enn dette. Bland den ønskede mengde med pulver i et glass juice eller bare i et glass vann. Her får du en supersunn drikk på bare noen sekunder.
 • I smoothies: Hvis du ikke er en av dem som elsker smaken av chlorella, kan du med fordel blande pulveret i din foretrukne smoothie for å gjøre smaken langt mindre gjennomtrengende.
 • I bakverk: Chlorella pulver kan med fordel benyttes i langt de fleste former for bakverk. Prøv f.eks. å lage noen herlige, hjemmebakte chlorellabrød.

Kan man innta Chlorella når man er gravid?

Chlorella inneholder en rekke gode næringsstoffer som kroppen har behov for, og gravide har særlig bruk for mange næringsstoffer. Det er dog viktig å understreke at gravide alltid bør rådføre seg med lege og/eller jordmor omkring hvilke kosttilskudd de bør innta, da dette kan variere meget fra person til person. Innta derfor aldri kosttilskudd under graviditet eller amming, med mindre din lege har anbefalt/godkjent dem først.