Druesukker

For ekstra energi

Hva er druesukker?

Druesukker er et vannoppløselig karbohydrat som også er kjent som glukose, dekstrose samt monosakkarid. Druesukker er den reneste form for blodsukker som kroppens celler benytter til å oppbygge glykogen – kroppens primære kilde til energi.

Rent druesukker dannes i planter ved fotosyntese og kan i kosten typisk være å finne i søt frukt som vindruer samt honning i små mengder.

Den primære kilde til druesukker i vår kost, vil i de fleste tilfeller bestå av andre sukkerkilder som rørsukker eller melkesukker som kroppen naturlig utleder glukose fra.

Hva bruker man druesukker til?

De færreste personer har behov for å supplere deres kost med druesukker, da de fleste får rikelige mengder av vanlig rørsukker og lignende til å dekke deres behov for glykogenoppbyggende glukose.

Det kan dog være flere årsaker til å innta druesukker tabletter/pulver:

 • For ekstra energi: Når du spiser en ren druesukker tablett, gir du deg selv et øyeblikkelig energiløft, ettersom du samtidig tilfører kroppen den reneste form for energi som er mulig å arbeide med. Druesukker gir mye raskere energi enn for eksempel alminnelig sukker da det ikke først skal omdannes fra rørsukker til druesukker, men bare kan omdannes direkte til glykogen i kroppens celler. 
   
 • Ved diabetes: Druesukker tabletter anvendes av de fleste personer som lider av diabetes hele tiden, da det er en god og enkel måte til å behandle lavt blodsukker, hvilket kan oppstå ganske raskt hos personer som lider av sukkersyke. 
   
 • Ved hard trening: Druesukker er populært blant profesjonelle atleter og utøvere som driver med hard trening av høy intensitet og trenger energi til blant annet muskler i kroppen. Druesukker kan her hjelpe både ved å tilføre ekstra og vedvarende energi samt ved å bidra til den etterfølgende muskeloppbygning ved styrketrening.  
 

Drukesukker vs sukker (vanlig sukker)

Mange har den oppfatning at sukker bare er sukker, men dette er ikke alltid tilfellet.

 

 • Hvitt sukker: Vanlig sukker, også kjent som sukrose som utvinnes fra sukkerrør. Hvitt sukker er meget populært i Norge. Dette sukkeret inneholder både vannoppløselig druesukker som kan brukes til energi og ikke-vannoppløselig polysakkarider som ikke kan anvendes som energi.  
   
 • Brunt sukker: Også kjent som rørsukker, da dette sukkeret utvinnes fra sukkerrør. Brunt sukker er stort sett hvitt sukker hvor overflaten er dekket med brun melasse. Dette sukkeret inneholder både vannoppsløselig druesukker som kan brukes til energi og ikke-vannoppløselige polysakkarider som ikke kan anvendes som energi.  
   
 • Druesukker: Ren glukose som derfor opptas hurtig i kroppen. Inneholder noenlunde den samme mengde kalorier som vanlig sukker, men har en lavere relativ søteevne på typisk 0,6 i forhold til 1,0 hos både hvitt og brunt sukker.  

 

Druesukker og diabetes

Personer som lider av diabetes kan få både for høyt blodsukker (hyperglykemi) og for lavt blodsukker (hypoglykemi).

Når bør druesukker inntas?

Ved tilfeller av for lavt blodsukker, er det viktig å innta sukker raskt for å blo blodsukkeret opp på et normalt nivå. Til dette er druesukker tabletter eller pulver ofte det foretrukne produkt, da disse oppløses hurtig og derfor også hurtig avhjelper de ubehagelige symptomer som forbindes med for lavt blodsukker, herunder hjertebank, svetteutbrudd og i mer alvorlige tilfeller hvor det lave blodsukker fører til insulinføling, forvirring og taleforstyrrelser.

Når må det ikke inntas?

Druesukker, og sukker i større mengder generelt, bør inntas med varsomhet av diabetikere i perioder med normalt blodsukker og bør aldri inntas hvis det foreligger mistanke om at man opplever for høyt blodsukker.

Ved høyt blodsukker opplever man typisk symptomer som tørste, tørr munn, tretthet og kløe. Hvis du er diabetiker og opplever disse symptomer, bør du i disse perioder være meget forsiktig med å innta druesukker.

Hvor mye druesukker er anbefalt?

Hvis ditt blodsukker kommer under ca. 3,9 mmol/l, er det så lavt at symptomer ved insulinføling kan oppleves.

I disse tilfeller, anbefales det generelt å ta omkring 15 gram druesukker øyeblikkelig. Dette druesukkeret kan inntas i form av alminnelig fruktjuice, druesukker tabletter, druesukker pulver eller som flytende druesukker (glykogel).

15 gram druesukker vil kunne oppnås gjennom de produktene du finner her på siden ved eksempelvis å spise 4 druesukker tabletter av merket Glucotabs, eller ved å drikke en flaske GlucoJuice som inneholder presist 15 gram druesukker.

Druesukker og barn?

Barn som lider av diabetes bør alltid ha en hurtig kilde til karbohydrater på seg til bruk ved for lavt blodsukker.

Det er særlig viktig å være sikker på at ens barn er fullstendig klar over hvordan, hvor mye og når druesukker skal inntas, hvis barnet vurderes gammelt nok til selv å kunne vareta dette.

Til barn anbefaler vi de smarte Glucotabs druesukker tabletter. Disse inneholder 10 klassiske druesukkertabletter, men har den store fordel at deres harde form beskytter tablettene ved lek og bevegelse, slik at de ikke ender opp med knust druesukker i hele skolesekken.