Mage og fordøyelse

Viser 1 til 48 av 146 (4 sider )

Hva er fordøyelse?

Når du spiser sørger kroppen, mer presist magetarmkanalen din, for å fordøye maten. Under fordøyelsen opptar kroppen de viktigste næringsstoffene, som kroppen bruker for å fungere. Selve fordøyelsesforløpet består av flere trin og begynner allerede når du tar den første bit av maten.

Når maten kommer inn i munnen og du begynner å tygge, økes spyttproduksjonen. Spyttet endrer maten til en myk og glatt masse som gjør den lettere å svelge. Når du svelger maten kommer den ned i magesekken, hvor det frigis saltsyre. Saltsyren har den funksjonen at den nedbryter større matstykker til mindre stykker. Samtidig forandrer massen seg til en slags suppe. 

Maten transporteres nå videre til tolvfingertarmen hvor enzymer nedbryter maten enda mer. Enzymene kommer fra bukspyttkjertelen, men også galde fra leveren hjelper til med å nedbryte maten. Det er her at maten blir så nedbrutt at den får en størrelse som kan opptas i tarmene. Den maten som ikke fordøyes i tykktarmen utskilles fra kroppen som avføring.

Indikasjoner på dårlig fordøyelse

Hvis du har problemer med dårlig fordøyelse, er det en rekke indikasjoner som du sikkert opplever.

Det kan være:

 • Oppustet mage
 • Økt luftdannelse
 • Treg mage
 • Utilpasshet

Ved luft i magen og luftavgang kan du prøve et produkt som reduserer luft i magen og maveknip. Det er produkter som Dulcogas, Silicea Mave-Tarm og I Say: Oppustet.

Hvor lang tid tar fordøyelsen

Å tygge maten tar ca. 5-30 sekunder. Å svelge maten helt tar 10 sekunder. Så er maten 3-4 timer i magesekken. Fra magesekken og gjennom tynntarmen tar det 3 timer, men det tar alt i alt 1-2 dager for maten å passere gjennom hele kroppen til endetarmen.

Hvordan hjelper man fordøyelsen?

Det er mange ting som påvirker fordøyelsen, hvilket betyr at det er mye du kan gjøre selv for å støtte fordøyelsen. Et er å endre måten du spiser på, men også trening og eventuelle kosttilskudd kan forbedre fordøyelsen din. Alt dette kan du finne ut mer om nedenunder, hvor vi gir deg noen korte og enkel råd til bedre fordøyelse:

 • Spis fullkorn

Fullkornsprodukter inneholder masse fibre som holder magen i gang. Fullkornsrike fødevarer er bl.a. hvete, spelt, rug, bygg, havre og ris. Når du spiser fullkorn får du komplekse innholdsstoffer som gir deg en god og naturlig metthetsfølelse. Voksne bør spise noe som svarer til 75 gram fullkorn daglig.

 • Spis fiber

Kostfiber, ofte bare kalt fiber, er grove kullhydrater fra vegetabilske fødevarer. Det finnes to typer kostfibre: de oppløselige og de uoppløselige. Oppløselige fibre finnes bl.a. i havre, bygg, rug, tørket frukt og fisk, og får en geleaktig konsistens når det inntas. Faktisk kan denne type fiber opptas hele 15 ganger deres egen vekt. Dette gir maten mere fylde og øker matens passasje i magetarmkanalen.

 • Spis frukt og grønnsaker

Frukt og grønnsaker inneholder fibre, men for noen kan et økt inntak av disse matvarene gi luft i magen. Hvis du ikke liker å spise frukt og grønnsaker, kan du heldigvis få fiber til kroppen på andre måter.

 • Reduser inntaket av sukkerholdige matvarer

Matvarer som inneholder mye sukker kan føre til overvekt, type 2-diabetes og større risiko for hjerte-kar-sykdommer. Det er viktig å være oppmerksom på at dette ikke gjelder de grove kullhydratene – altså kostfiberne.

 • Gå på toalettet når du må

Når magen forteller deg at det er på tide med et toalettbesøk, er det viktig at du hører på magen din. Går på toalettet når du må og ikke hold deg. Hvis du holder deg i lenger tid, nedsettes magens bevegelser og du kan oppleve å være oppustet, få magekramper og til slutt forstoppelse.

 • Unngå å bli stresset og sørg for å få slappet av

Alle opplever å ha mye å gjøre i perioder. Enten hjemme eller på jobben. Men det å være stresset kan påvirke fordøyelsen din negativt. Derfor er det viktig at du får slappet av i hodet og får giret ned innimellom. Les en bok, gå en tur eller hør noe god musikk. Gjør noe som gjør deg glad og som leder tankene vekk fra det som stresser deg.

 • Tren

Trening har mange positive egenskaper når det kommer til kroppen. I forhold til fordøyelsen, bidrar trening til at tarmene beveger seg og dermed får fordøyd maten bedre. Som voksen har man behov for 30 minutters daglig trening. Om du velger å gå en tur i raskt tempo, jogge, sykle eller svømme er opp til deg. Gjør det du liker best og passer til deg.

Kosttilskudd som bidrar til en normal fordøyelse

Utvalget av kosttilskudd som bidrar til en normal fordøyelse er stort. Derfor kan det være vanskelig å finne ut av hvilke man skal velge og hvilke kosttilskudd som er de beste. For å gjøre det litt lettere for deg har vi beskrevet noen av kosttilskuddene – kanskje ett eller fler av dem kan hjelpe deg.

 • Melkesyrebakterier/probiotika

I tarmene finnes det helt naturlig en masse forskjellige bakterier. Disse bakteriene, nemlig melkesyrebakterier/probiotika, fermenterer kullhydratene som kommer inn gjennom kroppen via kosten. Melkesyrebakterier bidrar derfor til en normal fordøyelse ved å utnytte næringsstoffene i maten. Men noen ganger kan mengden av melkesyrebakterier være lav, Årsaken til den lavere mengde bakterier kan skyldes kosten, sykdom eller penicillin. Ved å innta et kosttilskudd med melkesyrebakterier tilfører du magetarmkanalen din en masse essensielle bakterier – på en enkel måte. Du kan se hele utvalget vårt av melkesyrebakterier her

 • Peppermynte

Mange opplever en positiv effekt på mengden av tarmluft og oppustet mage ved å innta peppermynte – enten so dråper eller kapsler/tabletter. Å bruke peppermynte i forbindelse med fordøyelsesproblemer er langt fra en nyhet. Peppermynte ble faktisk brukt av de gamle grekerne i Hellas for flere tusen år siden. Ifølge forskjellige vitenskapelige studier er det bevist at peppermynte kan lindre smerter i forbindelse med oppustet mage og irritabel tarm. Har du problemer med halsbrann, er det opplagt å ta peppermynteolje i kapsler eller tabletter. Prøv f.eks. Obbkjærs peppermynte olje, kapsler eller tabletter.

 • Enzymer

Kosttilskudd med fordøyelsesfremmende enzymer er produkter designet til å etterligne virkningen av de naturlig forekommende fordøyelsesenzymene som finnes i kroppen. Du kan velge mellom enzym kompleks, bromelain, lipase, papain og laktase. Se utvalget her.

 • Loppefrøskaller

Loppefrøskaller har ikke noe med lopper å gjøre, men hentyder til den lille størrelsen og den livlige bevegelsen når man bruker dem. Skallene stammer fra Psyllium planten, hvor frøet brukes i kosttilskudd og naturlegemidler. Det spesielle ved loppefrøskaller er at de kan suge til seg væske som tilsvarer 40 ganger deres egen vekt. I tarmene har det den virkningen at avføringen blir mykere og glattere. Derfor blir det lettere å gå på toalettet, samt at magen får noe å jobbe med. Loppefrøskaller inneholder nemlig opptil 85 gram kostfibre pr. 100 gram.

Få en bedre fordøyelse og en gladere mage med produkter fra mecindo.no

Gjør noe godt for magen og tarmene dine med et kosttilskudd, sund kost og trening. Kosttilskudd og naturlegemidler til en god fordøyelse finner du på denne siden her. Prøv et produkt som passer til deg og behovet ditt. Så vil du helt sikkert merke en forskjell. Husk alltid å følge det enkelte produktets anvisninger i forhold til daglig dosis.

Visste du at vi på mecindo.no også forhandler et stort utvalg av Medicare, kosttilskudd, helsekost og personlig pleie? Gå på oppdagelse i det store sortimentet vårt og velg de produktene du trenger. Når du bestiller, får du varene dine innenfor 3-6 hverdager.

Har du spørsmål til et produkt eller ordren din, er du alltid velkommen til å kontakte mecindos kundeservice.