Analkløe

Effektiv behandling av analkløe

De fleste av oss har analkløe en gang i mellom og vet hvor irriterende det kan være. Noen ganger varer den i kort tid – andre ganger kan den dessverre vare i flere dager/uker. Kløe i analen er meget vanlig, men likevel plagsomt. Man bør dog ikke være sjenert eller tilbakeholdene overfor sin lege omkring tilstanden. Med den korrekte behandling, kan de fleste bli kvitt analkløe.

Hva er årsaken til analkløe?

Den egentlige årsaken til analkløe kan, som nevnt, være mange forskjellige ting, ettersom det er et symptom og ikke en sykdom i seg selv. Analkløe kan for eksempel skyldes hemoroider, rifter eller eksem. Det finnes derfor ikke noen enkeltstående behandling som kan kurere analkløe.

De vanligste årsaker til analkløe er:

  • Hemoroider
  • Rift i endetarmsåpningen (fissur)
  • Dårlig eller overdreven personlig hygiene 
  • Hudsykdommer 
  • Bakterie- eller soppinfeksjoner 

Hemoroider er en vanlig årsak til analkløe, og oppstår når det forekommer et økt press på blodårene i eller omkring endetarmen.

Dette gjør at disse utvider seg og blir større, hvilket skaper ubehag og smerter i endetarmen. Har man hemoroider, er det også vanlig at det forekommer blod i avføringen. Man skiller gjerne mellom ytre og indre hemoroider, hvor ytre hemoroider forekommer utenfor endetarmsåpningen, mens indre hemoroider er innenfor endetarmsåpningen.

Hemoroider er særlig vanlig hos overvektige, eldre, gravide og personer som sliter med forstoppelse, men kan oppstå hos hvem som helst. Et godt råd mot hemoroider, er å innta mer fiberrik mat og å drikke masse vann. Dette for å unngå forstoppelse og overvekt.

En annen vanlig årsak til analkløe, er rift i endetarmsåpningen, som oftest oppstår etter hard avføring og ved forstoppelse. Rifter og sår i endetarmen kan ofte spre seg og er assosisert med smertefull blødning. Det kan også oppstå lokal hevelse, væsking og kløe i endetarmsåpningen. De aller fleste akutte fissurer heler seg innen seks uker, men det kan også gå lengre tid. I så fall, er det snakk om kronisk analfissur, hvilket kan kreve kirurgisk behandling dersom ingen medikamenter hjelper.

Dårlig hygiene kan medføre at rester fra avføring kan bli liggende og irritere huden rundt endetarmen. Derimot, kan overdreven vasking med sterke såper, inneholdende mye parfyme, tørke ut huden og skape irritasjon i form av kløe og utslett. Prøv i stedet å anvende pH-nøytrale og parfymefrie produkter når du vasker deg nedentil.

Felles for alle de nevnte potesielle årsaker til analkløe, er at huden i og omkring anus blir irritert og ødelagt, og denne ødeleggelse og etterfølgende gjenoppbygning, kan medføre kløe. Hvis man klør igjen, forstyrres helingsprosessen, og problemet kan dermed bli en ond sirkel, ettersom den egentlige helingsprosess aldri finner sted. Analkløe gir en brennende følelse, ømhet, svie, irritasjon og smerte, men heldigvis, finnes det en rekke midler som kan hjelpe deg med å behandle analkløe.

Hvordan behandles analkløe?

Behandling av analkløe kan heldigvis gjennomføres på et diskret vis der hjemme, og retter seg mot den utløsende årsak.

Skyldes kløen for eksempel hemoroider, er det en rekke kremer som kan avhjelpe problemet. Disse kremer virker blant annet ved å inneholde aktive ingredienser som er antiseptiske, astringerende og beskyttende. Kremene gir derfor øyeblikkelig lindring av plagene ved analkløe, hvilket gir huden mulighet for å gjenoppbygge seg, uten noen forstyrrelser som kan forverre tilstanden. 

Kommer analkløen som følge av dårlig eller overdreven personlig hygiene, kan behandlingen med kremer eller salver kombineres med Preparation H Renseservietter. Overdreven vasking – særlig med sterk såpe – kan nemlig skape irritasjon, svie og kløe nedentil. Ved anvendelse av Preparation H Renseservietter, kan en naturlig hygienebalanse gjenopprettes, slik at huden kan gjendannes og dermed gjøre ende på kløen.

Kontakte lege?

Dersom analkløen ikke går vekk etter ovenstående behandling, kan det være nødvendig å kontakte lege for å finne den best tilpassede behandling. Alt avhengig av årsaken til kløen, kan reseptpliktig medisin eller kirurgiske inngrep være nødvendig. Man bør også kontakte lege, dersom det kommer mye slim og blod fra endetarmsåpningen, ettersom det kan dreie seg om en ondartet sykdom eller kronisk betennelse i regionen.