Lus

Effektive midler mot hodelus

Hvordan smitter lus?

Infeksjon av hodelus er et vanlig problem. Lus hos barn som går i skole og barnehage er svært vanlig. Hodelus overføres fra en person til en annen via direkte kontakt fra hode til hode. Dette skyldes at lus ikke kan hoppe eller fly – de kan kun overføres til en annen persons hode ved å gå langs hårstrået. Når barn hvisker hemmeligheter til hverandre på skolen eller når folk klemmer hverandre, gir dette lusene en ideell mulighet for å overføres fra et hode til et annet.

Lus kan være å finne på puter, hatter eller stolrygger, hvis de ikke er i stand til å overføre seg til en annen person. Troen om at hodelus er forbundet med dårlig hygiene, er en vanlig misforståelse. Sannsynligheten for å finne lus på rent eller skittent hår er den samme. Hodelus bør ikke anses som annet enn en ubehagelig ulempe, da man enkelt kan fjerne lus.

Symptomer på lus

Bitt fra hodelus kan forårsake sår, intens irritasjon og kløe i hodebunn og nakke, men disse symptomer på hodelus kan hverken ses eller merkes før nesten to måneder etter at lusen har infisert personen. I tillegg til sår i hodebunnen, kan det også utvikles utslett i nakken.

Hvordan leter man etter hodelus?

Du kan skille håret og lete etter luseegg, men lusen kommer fort til å gjemme seg. Den beste metoden for å lete etter lus og luseegg i håret, er å kjøpe en spesialutviklet lusekam. En lusekam er en fintannet plastkam med en avstand på mindre enn 0,3 mm mellom kamtennene. Du kan både lete etter lus i tørt og vått hår – men husk at lusene beveger seg langsommere i vått hår.

Tips for å lete etter lus og luseegg i håret

For å gjøre det lettere for deg å se om ditt barn har lus i håret, kan du få barnet ditt til å bøye seg over et lyst stykke papir eller stoff, før du begynner å kamme håret. Om personen er smittet, kommer både levende lus og eggeskall fra luseeggene til å falle ned på den lyse bakgrunnen.

  1. Anvend en børste eller en vanlig kam for å dele håret i ulike seksjoner.
  2. Når håret er inndelt i seksjoner og børstet, kan du gå over til lusekammen.
  3. Begynn på midten av den fremste delen av hodebunnen.
  4. Kam håret fra rot til spiss.
  5. Etter hvert drag med kammen, bør du undersøke kammen for levende lus. 
  6. Skyll kammen dersom du finner lus.
  7. Fortsett med å kamme håret – seksjon for seksjon – fram til du systematisk har gått gjennom alt håret på hodet. 
  8. Sørg for at du går gjennom hver centimeter av hårbunnen, inkludert området bak ørene og nakken. 

Om kammingen skal foregå med vått hår, skal du bare vaske håret og påføre balsam innen du begynner disse stegene. Deretter skyldes balsamen ut og håret kontrolleres igjen med lusekam innen tørking.

Personer med tykt hår, anbefales å anvende balsam for å gjøre det lettere å få den tette kammen gjennom hele håret. Hvis du har krøller, kan du oppleve at innoljing, fremfor å gjøre håret vått, gjør det enklere å bruke kammen effektivt. Du kan enkelt gjøre dette ved å smøre en spiseskje olivenolje i håret.

Hva om jeg finner hodelus?

Kontroller alle andre familiemedlemmer, inkludert voksne som har nær kontakt med barnet.

Du kan vurdere hvor lenge lusene har vært tilstede ved å se på plaseringen av eventuelle luseegg. Håret vokser ca. 1 cm hver måned, så et luseegg plasert 2 cm fra hodebunnen, vil være lagt omkring to måneder tidligere.

Det er også viktig å informere skolen og foreldrene til de barn som kan ha hatt kontakt hode-til-hode med ditt barn, slik at andre barn også kan kontrolleres for hodelus.

Behandling av hodelus

Lusekammen er et nyttig redskap til påvisning av lus, men gir ikke effektv behandling av lus. De to vanligste midler mot lus er behandling med insektsmiddel eller silikonbaserte produkter, men ingen metode er 100 % effektiv for å fjerne lus.

Du bør kun begynne behandling av hodelus dersom du finner levende lus på hodet. Om du bare finner luseegg og tomme eggeskall, kan dette være tegn på et tidligere parti av lus som allerede har blitt utryddet.

Insekticider

Insekticider som dreper hodelus finnes i lotion. Du kan kjøpe dem reseptfritt og på resept. På Mecindo.no finner du i øyeblikket kun silikonbasert middel mot lus, ettersom det nå anses som værende det beste lusemiddelet.

Silikonbasert lusemiddel/luseshampoo

De silikonbaserte produktene er relativt nye og virker på et annet sett enn tradisjonelle insekticier mot lus. Markedet for silikonbaserte produkter mot lus har økt de seneste årene, idet disse produktene har vist seg å være mer effektive i å fjerne lus for godt, til og med uten bivirkninger eller problemer med motstand. Noen er effektive i løpet av bare ti minutter.

I stedet for å forgifte hodelusene med kjemiske midler, dreper disse produkter lus ved kvelning, gjennom fysisk belegning av insektenes overflater. Ettersom disse produktene fungerer på denne måten, kan hodelus ikke bli resistente overfor de silikonbaserte produkter.

Ikke alle produkter dreper luseegg, hvilket gjør at du bør gjenta behandlingen etter syv dager, slik at du dreper alle de lus som er utklekket siden første behandling.

For at behandlingen skal fungere optimalt, bør du følge produktets instruksjoner nøye.