Manukahonning

Honning fra New Zealand

Hos oss på Mecindo, kan du finne manuka honning av høy kvalitet fra New Zealand, samt en rekke nyttige produkter inneholdende manuka honning. Et godt råd, er å alltid velge en UMF- eller MGO-sertifisert manuka honning, da dette garanterer opphavsrett, kvalitet og antibakteriell virkning. Ekte manuka honning produseres av nektar fra Manukabusken (Leptospermum Scoparium) som vokser vilt i New Zealand.

Hvorfor ikke prøve noen av de unike manukaproduktene du finner her på siden? Prøv for eksempel ren manuka honning, manuka ansiktskrem, manuka håndkrem eller manuka leppepomade! Haddrells Manuka Honey består av 100 % naturlig og ekte manuka honning fra New Zealand. Oppdag manukahonningens unike egenskaper i dag.


Manukahonningens unike egenskaper

Manuka honning er en sunn honning som anses for å ha unike helsemessige egenskaper. Tidligere studier av manuka honning har blant annet vist at honningen er bra for fordøyelsen, fremskynder heling av sår og bidrar til å stimulere kroppens immunforsvar. Manuka honning har en unik smak og en antibakteriell virkning, og er derfor egnet til å behandle både indre plager (feber, forkjølelse og stress) og ytre plager (skrubbsår, akne og andre typer sår). Tidligere studier har vist at honning i sår virker antibakterielt, antiseptisk og sårhelende.

Honningens opphav

Det finnes steder hvor manuka honning har vært anvendt i tusenvis av år, heriblant Australia, Egypt og New Zealand. Våre produkter inneholder først og fremst manuka honning som kommer fra New Zealand. Manuka honning har blitt anvendt av urbefolkningen, Maoriene, i tusenvis av år, grunnet dens positive medisinske egenskaper. Her anvendes honningen mot fordøyelsesvansker, kolikk, diarré, feber, halsvondt samt forkjølelse. Maorifolket anvender til og med honningen mot ryggsmerter og for å lindre stress.

Hvilken Manuka honning er best?

Dette avhenger av hvordan honningen graderes, og prisen på honningen varierer dermed stort. Prisene baseres på kvaliteten av honningen.

UMF står for Unique Manuka Factor og er et graderingssystem som garanterer renheten og kvaliteten på honningen. Det er en uavhengig og internasjonal standard som utføres av det offisielle bransjeorganet AMHA, som utfører regelmessige inspeksjoner av alle UMF-merkede produkter, for å sikre at alle produkter som bærer UMF-merket er ekte manuka honning. UMF-styrken strekker seg fra 5+ til 25+, og de ulike nivåene er gradert på en skala:

  • 0-4: Ikke merkbare nivåer 
  • 5-9: Lave nivåer 
  • 10-15: Nyttige nivåer 
  • 16+: Høye nivåer 

MGO er et sertifisert varemerke fra honningassosiasjonen, Manuka Health New Zealand, og anvendes kun på særlige produkter. MGO måler nivået av metylglyoksal i honningen, hvilket er den viktige og velgjørende bestanddelen i manuka honning og bestemmer den antibakterielle effekten. Metylglyoksal motvirker bakteriedannelse og bidrar dermed til sårheling. Verdiene graderes mellom 30mg/kg opptil 550mg/kg, hvor den fineste manukahonningen har en MGO-verdi på 550+ (dvs. over 550mg metylglyoksal pr. kilo).

Felles for både UMF og MGO, er at de er de eneste sertifiseringene som garanterer at honningen du kjøper er ekte manuka honning fra New Zealand med antiseptisk effekt.

Det finnes til og med en tredje metode å gradere manuka honning på, hvilket er å markere produktet med ”A” eller ”Aktiv”. Denne angivelsen ses oftest på manuka honning fra Canada og USA. En honning med denne angivelsen, er ikke med garanti fra New Zealand, og den samlede antiseptiske virkning er tvilsom, ettersom denne målingen kun angir honningens innhold av peroksid, og dermed ikke medtar dens innhold av metylglyoksal og fenyl – to viktige naturlige innholdsstoffer som bidrar til å gi manukahonningen sin kraftige antibakterielle virkning.

Hvorfor anvendes Manuka honning?

Manuka honning anses for å være en medisinsk honning i og med at den er antibakteriell og har vist seg å kunne beskytte mot nesten hundre ulike bakteriesorter. Ekte manuka honning anvendes derfor i ulike medisiner for å lege sår, forhindre blodforgiftning og motvirke arrdannelse. Honningen kan dessuten også anvendes mot forkjølelse og feber. Dette gjør at manukahonningen kan være et utmerket komplement til antibiotika.

Ifølge forskning, forhindrer manuka honning bakterier i å feste seg ved menneskeceller. Tidligere studier viser til og med at honningen har en god effekt mot MRSA-bakterier, som ofte forårsaker sykehusinfeksjoner og er multiresistente overfor flere typer antibiotika.

Forbindinger laget av manuka honning har dessuten vist seg å være bra for å behandle inflammasjoner, akne, brannskader og andre typer sår på huden.

Tips til anvendelse av Manuka honning

Ved dosering av manuka honning, er det viktig å tenkte på hvilken type kvalitet din honning er av. Har den en høy kvalitet, er det som regel nok med en teskje tre ganger daglig. Du bør ikke anvende denne honning i te som er for varm, ettersom de helsebringende stoffene forstyrres ved oppvarming (over 40 grader). Utover sine kjente medisinske bruksområder, kan manuka honning anvendes som erstatning for sukker i baking og matlaging. Prøv den også som ansiktsmaske i 10-15 minutter, dersom du opplever å ha tørr eller uren hud.