Er du veganer og vil du gjerne nyte smaken av ost? Da er gjærflak det helt rette valget. Les mer om veganernes ostesmak fra Natur Drogeriet her.
Hva er gjærflak?
Til tross for navnet, har gjærflak ikke de samme egenskapene som konvensjonell gjær. Gjærflak lages på samme måte, nemlig ved å dyrke soppen Saccharomyces cerevisiae. Soppen dyrkes ved hjelp av sukkerroemelasse, hvorfra den får næringen sin. Når gjæren kan "høstes", varmebehandles den slik at den blir inaktiv. Dermed kan ikke gjærflakene brukes som hevemiddel. Vanlig gjær gjennomgår ikke denne varmebehandlingen og beholder derfor heveegenskaper.
Hva kan gjærflak brukes til?
Kanskje er du i tvil om hva gjærflak kan brukes til, når de ikke har gjærs vanlige hevende egenskaper. Gjærflak er først og fremst en fantastisk snarvei til smaken av ost når det skal være vegansk. Bruk også gjærflakene som krydder i dine matretter og skap deilige og unike smaksopplevelser.
Gjærflakene kan til forveksling ligne fiskefôr, men bare rolig, det er langt fra tilfelle. De tynne flakene er veldig lyse og med en deilig smak.
Er gjærflak sunne?
Du kan trygt bruke gjærflak i maten din uten å bekymre deg for om de er usunne. Faktisk er gjærflak en god kilde til protein. 100 gram gjærflak fra Natur Drogeriet inneholder:
- 46 g protein
- 19 g karbohydrat
- 4,2 g fett
- 22 g kostfiber
Siden du sjelden spiser 100 gram gjærflak, hvis i det hele tatt, er det selvfølgelig en mye mindre mengde du inntar. Gjærflak er dessuten glutenfrie og kan derfor spises av folk som ikke tåler gluten – cøliaki (glutenallergikere).
Gjærflak fra Natur Drogeriet
Vil du prøve gjærflak i maten din, kan du hos Mecindo kjøpe gjærflak fra Natur Drogeriet. Første gang du åpner en boks med gjærflak, vil du se at flakene ikke fyller hele boksen. Dette skyldes at flakene faller sammen under transport og derfor kan det ikke fylles mer i boksen under produksjonen.
I sortimentet av gjærflak finner du to varianter fra Natur Drogeriet: vanlige gjærflak og økologiske gjærflak.