Er du på utkikk etter en ny olje til matlagingen din? Les mer om de fantastiske oljene fra Urtekram i denne artikkelen på mecindo.no.
Urtekram - økologi til alle
I 1972 åpnet en liten dagligvarebutikk på Larsbjørnsstræde i København. Butikken solgte urter i løsvekt og lokalproduserte varer. Som du kanskje har gjettet, var Urtekram i sin spede begynnelse. På 70-tallet var ikke helsekost særlig utbredt i Danmark, men det hindret ikke Urtekram i å ta inn vegetariske og veganske matvarer i den nye butikken.
I dag er Urtekram større enn noen gang før. Produktsortimentet består av alt fra mat til personlige pleieprodukter. Produktene er økologiske eller inneholder økologiske ingredienser, og enda mer av emballasjen er nå laget med tanke på miljøet.
Hvis du vil lære mer om noen av Urtekrams produkter, nemlig oljer, kan du lese videre nedenfor, der vi kort beskriver de spennende økologiske oljene og hva du kan bruke dem til i matlagingen din.
Økologiske oljer fra Urtekram
Det finnes knapt en olje du ikke kan finne i det brede utvalget av gylne oljer fra Urtekram. Du kjenner sikkert til mange eller alle, men vet du hvilke oljer som egner seg best til ulike formål? Les videre for å finne ut hvilke oljer som egner seg til steking, salater, baking og mye mer. Listen nedenfor er i alfabetisk rekkefølge, slik at du enkelt kan finne den oljen du ønsker å lære mer om.
Hvis omega-3 er hovedgrunnen til at du velger en olje, er hampfrøolje et godt valg. Oljen har en fin og mild nøtteaktig smak. Hampfrøolje skal ikke varmes opp, noe som betyr at den egner seg best i kalde retter.
Bruk hampfrøolje til: smoothies, salater og lignende.
- Linfrø- og nattlysolje
Leter du etter en smaksneutral olje til smoothien din? Urtekrams linfrø- og nattlysolje har et høyt innhold av omega-3 og bør ikke varmes opp. Vær også oppmerksom på at oljen ikke skal blandes med de andre ingrediensene når du lager smoothien din. Tilsett i stedet oljen til slutt når smoothien er ferdig.
Bruk linfrø- og nattlysolje til: smoothies, juice eller drikk den som den er.
Deilig og økologisk kokosolje med mild duft og frisk kokossmak. Det spesielle med kokosolje er at den er fast ved romtemperatur (25 grader) og lavere. Over 25 grader blir oljen flytende. Siden oljen både lukter og smaker av kokos, fungerer ikke kokosolje like godt i alle retter.
Bruk kokosolje til: kalde og varme retter der kokossmaken gir en tropisk vri på smaksopplevelsen.
Olivenolje er en av de mest kjente og brukte oljene i matlagingen. Urtekrams økologiske ekstra jomfruolivenolje er mild og fruktig, noe som gjør den perfekt til ethvert kjøkken. Olivenoljen presses mekanisk og svært skånsomt. Derfor overstiger temperaturen i produksjonsprosessen aldri 27 grader celsius.
Bruk olivenolje til: kalde og varme retter, som dressinger, dipper, steking og marinader.
Rapsolje er kjent for sin gylne farge, men også for sin milde smak. Den er svært populær i de nordiske landene, særlig på grunn av sin nøtteaktige smak. Selv om rapsolje egner seg best til kalde retter, kan den også fint brukes til varme retter.
Bruk rapsolje til: dressing, dipper, marinader og steking.
Ikke alle har prøvd den unike sesamoljen. Kanskje skyldes det manglende kunnskap om hva den nøtteaktige smaken kan brukes til. Sesamolje er mye brukt i Midtøsten og det asiatiske kjøkken, både i varme og kalde retter.
Bruk sesamolje til: Asiatiske retter, vårruller, salater og dipper.
- Sesamolje, stekt
Ristet sesamolje er en flott olje til grunnleggende matlaging. Den tåler høy varme og kan derfor brukes i wokretter - spesielt i asiatiskinspirerte retter. I likhet med kaldpresset sesamolje har den en herlig nøtteaktig smak.
Bruk ristet sesamolje til: varme og kalde retter, f.eks. wok, marinerte grønnsaker, salater og i baking.
Foretrekker du en olje med en ganske mild og nøytral smak i retter som ikke krever oppvarming, er solsikkeolje et godt valg. Solsikkeolje egner seg godt til dressinger og kaldmarinader der man ønsker en svært nøytral smak. Oljen egner seg ikke til oppvarming.
Bruk solsikkeolje til: salatdressinger, kaldmarinader og lignende.
Stekeoljen fra Urtekram er laget av spesielle solsikkefrø og er, som navnet antyder, egnet til alle typer steking. Solsikkefrøtypen som brukes i frityroljen har et høyt innhold av enumettet fett, noe som er avgjørende for at oljen skal tåle så høye temperaturer. Ifølge Urtekram kan frityroljen sammenlignes med flytende margariner og blandingsmargariner når det gjelder bruk. Oljen er mer eller mindre smakløs.
Bruk frityrolje til: steking, baking og frityrsteking.
Prøv bruschetta med hvite bønner og ristede tomater
Urtekrams vri på en klassisk italiensk antipasto, med hvite bønner og lett ristede tomater, er trikset for å gjøre denne bruschettaen ekstra god. Bruk et godt surdeigsbrød, gode råvarer og din beste olje, for eksempel en av oljene fra denne artikkelen.
NB! Til denne oppskriften kan du velge å bruke bønner på boks som er klare til bruk. Du kan også bruke tørkede bønner, bare husk at de tørkede hvite bønnene må bløtlegges i 12 timer og kokes i ferskvann i 45-60 minutter før de er klare til bruk.
Ingredienser
- 350 g blandede cherrytomater
- Urtekram olivenolje
- Ca. 2,5 dl Urtekram hvite bønner
- 1 sitron, saft og skall
- 1 klype Urtekram chiliflakes
- 1 håndfull persille, hakket
- 1 håndfull basilikum
- 4 skiver surdeigsbrød
- 2 fedd hvitløk, skrelt og halvert
- Salt og nykvernet sort pepper
Fremgangsmåte
- Sett ovnen på 200 °C.
- Legg tomatene i en ildfast form, hell olivenolje og salt over og stek dem i 20-25 minutter. Mens tomatene står i ovnen, hell bønnene i en stor bolle og tilsett sitronskall og -saft, chiliflakes, persille, en klype olivenolje og rikelige mengder salt og pepper.
- Rør rundt og mos lett med en gaffel. Sett til side.
- Rist brødskivene i en tørr panne eller brødrister. Gni inn hver brødskive med et halvt fedd hvitløk. Når tomatene er ferdige, hell litt av oljen og saften fra bunnen av pannen forsiktig over bønnene og rør rundt.
- Legg bønneblandingen på hver brødskive, og topp med noen varme tomater og litt basilikum.
Velbekomme.