Vondt i halsen

Effektiv lindring av sår hals

Vondt i halsen (eller halsvondt) er noe de fleste av oss vil oppleve, gjerne flere ganger i løpet av livet. Halsvondt er faktisk årsaken til ca. 5 % av sykefraværet i vintermånedene. Ettersom halsen, blant annet, er viktig for å innta føde og kommunisere, kan vondt i halsen være meget irriterende og smertefullt for den som rammes.

Halsvondt er som oftest helt ufarlig og skyldes i mange tilfeller infeksjon. Vondt i halsen er ofte et resultat av en infeksjon forårsaket av virus eller bakterier, hvor virusinfeksjon er det vanligste, heriblant øvre luftveisinfeksjoner, halsbetennelse og mononukleose (kyssesyke).

Som lidelse forekommer halsvondt hyppigst hos barn og unge mennesker, men kan oppstå hos personer i alle aldre. Halsvondt kjennetegnes ved at man er sår i halsen og har problemer med å svelge. Dersom det skyldes en bakterieinfeksjon, kan det behandles med antibiotika – som regel uten komplikasjoner.

Her på Mecindo finner du tips mot sår hals, samt et bredt utvalg reseptfrie produkter til smertelindring og behandling av vondt i halsen. Vi har blant annet et stort utvalg av produkter fra Strepsils til både barn og voksne, Beechams og Fisherman’s Friend. Du finner også effektiv halsspray og hostesaft.


Vondt i halsen (eller halsvondt) er noe de fleste av oss vil oppleve, gjerne flere ganger i løpet av livet. Halsvondt er faktisk årsaken til ca. 5 % av sykefraværet i vintermånedene. Ettersom halsen, blant annet, er viktig for å innta føde og kommunisere, kan vondt i halsen være meget irriterende og smertefullt for den som rammes.

Hvorfor får man vondt i halsen?

Vondt i halsen oppstår, som nevnt, som følge av en virus- eller bakterieinfeksjon. Dette medfører at slimhinner i hals og svelg blir irritert og hovner opp. Virusinfeksjoner som forårsaker sår og hoven hals, kan stamme fra en rekke kilder, heriblant den alminnelige forkjølelse, influensa eller Epstein-Barr-viruset som forårsaker kyssesyke.

Virale infeksjoner skyldes enten små, luftbårne dråper som transporteres gjennom luften etter nysing eller hosting, eller via hender som ikke er rene. Prøv derfor å unngå personer du vet er syke, samt å vaske hendene dine ofte. Blant de bakterier som forårsaker vondt i halsen, er gruppe A streptokokker de mest alminnelige. Inkubasjonstiden (perioden mellom smitte og sykdomsutbrudd) er opptil fire dager.

Symptomer på halsvondt?

 • Smerter i halsen og vansker med å svelge. 
 • Smerten kan spre seg til ørene.
 • Halsen er rødlig, mandlene hovne og muligvis belagte. 
 • Hovne lymfeknuter under kjeven og i halsen kan forekomme.  
 • Hvis det skyldes en virusinfeksjon, er symptomene som regel mildere. Symptomene er oftest forbundet med alminnelig forkjølelse. 
 • Hvis det skyldes en streptokokkinfeksjon, er mandlene som regel hovne, belagte og halsen er øm hele tiden. Feber og illeluktende ånde er også vanlig.  

Hvordan lindre sår hals?

Dersom man har vært uheldig, er det mange ting man selv kan gjøre for å lindre sår og vond hals. Her er noen gode tips mot vond hals som kan hjelpe deg gjennom perioden:

 • Unngå røyking 
 • Hold deg varm  
 • Sørg for tilstrekkelig ro og hvile 
 • Spis myk mat 
 • Sørg for å få i deg tilstrekkelig med væske, gjerne i form av varm drikke 
 • Anvend lindrende produkter 

Har du ofte vondt i halsen, kan det være smart å ha noen gode lindrende produkter tilgjengelig. Her på helsebutikken Mecindo, kan du blant annet finne gode sugetabletter fra kjente merker som Strepsils, Beechams og Fisherman’s Friend som kan lindre plagene du opplever når du er vond i halsen – alle til en fornuftig pris! Blant annet, inneholder Strepsils to antiseptiske stoffer (amylmetakresol og 2,4-diklorbenzylalkohol) som dreper bakterier som forårsaker infeksjon i halsen. Sugetablettene fås i flere gode varianter, så du enkelt kan finne de som passer deg og dine behov aller best. Er du ikke ute etter sugetabletter, finner også lindrende halsspray og hostesaft. Prøv for eksempel den praktiske AAA Sore Throat Spray som gir en mild lokalbedøvelse av smerteområdet.

Når bør man kontakte lege?

Infeksjon i halsen er normalt ufarlig og går over av seg selv, men dersom du opplever å ha veldig vondt i halsen lenge (gjerne i en periode over en uke), og føler at du aldri blir kvitt det, bør du kontakte lege for å få egnet behandling eller videre oppfølgning. Du bør også overveie å kontakte lege hvis du i tillegg til vond hals, opplever vansker med å puste, høy feber og dårlig allmenntilstand.

Behandling av vondt i halsen

I de aller fleste tilfeller, kan sår hals forårsaket av en virusinfeksjon behandles med paracetamol. Rikelig med væske og eventuelt varm drikke, kan også være godt for å opprettholde væskebalansen og minske tørr hals og svelg, samt vondt i halsen ved svelging. Noen av de mindre alvorlige symptomer kan dessuten behandles med håndkjøpsmedisin som kan lokalbedøve og sterilisere området i munn og hals.

Et fåtall av personer med vondt i halsen som er forårsaket av en bakterieinfeksjon skal behandles med penicillin. Dersom symptomene er meget kraftige, bør du derfor kontakte en lege som kan skrive ut en resept på penicillin.