Tett nese

Bli kvitt tett nese

En tett nese og det at man må puste gjennom munnen, kan være meget irriterende. Har man tett nese, er det ikke bare vanskelig å puste, men det påvirker også vår lukte- og smakssans. Nesens indre overflate varmer, fukter og renser dessuten luften vi puster inn, og hindrer virus og bakterier i å komme inn i kroppen. Har man tett nese, hemmes de funksjoner som nesen står for.

Mange tror feilaktig at en tett nese er et resultat av for mye slim i nesegangen, men det er faktisk forårsaket av betennelse i blodkarrene i dine bihuler. Irritasjonen i disse blodkarrene, skyldes som regel en forkjølelse, influensa, allergi eller bihulebetennelse.

Uansett hva det er som forårsaker din tette nese, er det heldigvis en rekke triks som kan hjelpe deg med å bli kvitt tett nese, slik at du igjen kan puste uten besvær og leve hverdagen som normalt. Her på siden, finner du en rekke produkter og råd som kan hjelpe deg med å løse opp tett nese.


Har du for eksempel hatt en forkjølelse, vil en rennende nese ofte etterfølges av en tett nese. En tett nese kan være ubehagelig og hindre deg i å gjennomføre dine daglige gjøremål som normalt.

Årsaker til tett nese

Det kan være flere årsaker til tett nese. Noen av årsakene kan være:

  • Forkjølelse 
  • Influensa 
  • Allergi 
  • Bihulebetennelse 
  • Nesepolypper (utvekst av slimhinnen) 

Mange opplever å få tett nese i forbinnelse med forkjølelse. Ved forkjølelse, hovner slimhinnene opp og danner mer sekret, hvilket gjør at åpningen blir trangere. Dette medfører tett nese og vansker med å puste.

En annen vanlig årsak til hovne slimhinner og tett nese, er allergi. Utover pustevansker, er det også vanlig å oppleve kløe i nesen (særlig om våren og sommeren). Nesen blir tilstoppet for å forhindre ytterligere skade av det man er allergisk overfor, for eksempel pollen. Hos noen reagerer slimhinnen som om den er allergisk, uten at det er påvist allergi. Her er det snakk om overfølsomhet.

Tett nese kan også oppstå som følge av bihulebetennelse (sinusitt). Bihulebetennelse forekommer ofte etter en forkjølelse og skyldes forandringer i slimhinnene i de hulrommene som grenser til nesen.

Hva hjelper mot tett nese?

Et godt råd mot tett nese, er å holde de nasale luftveiene samt bihuler fuktige. Dessverre, er det mange som feilaktig tror at tørr luft hjelper mot en tilstoppet nese, hvilket i virkeligheten har den stikk motsatte virkning. Uttørring av slimhinnene i nesen, irritererer dem enda mer og fører til ytterligere inflammasjon og slim – og dermed en tettere nese.

Det å pusse nesen, kan bidra til at du blir kvitt noe av slimet, men pass på å ikke pusse nesen for hardt, da du kan risikere å utsette blodkarrene for for mye trykk og dermed øke faren for neseblødninger.

Du kan også forsøke å følge noen av de følgende råd mot tett nese:

Drikk mye vann

Sørg for å innta mye væske når du er tett i nesen. Stort sett all form fo væske – vann, te, suppe, juice – kan holde deg hydrert når du er syk. Væsken hjelper med å fortynne slimet i nesen, slik at trykket på dine bihuler minimeres. Jo mindre trykk, jo mindre betennelse og irritasjon.

Bruk en luftfukter

Å innånde luft kan hjelpe med å berolige irritert vev og hovne blodkar i nese og bihuler. En luftfukter kan enkelt øke luftfuktigheten i ditt hjem ved å omdanne vann til fukt som spres i luften. Luftfuktere kan også gjøre slimet tynnere, hvilket kan gjøre det lettere å tømme nesen. Når du puster inn den fukige luften, vil du lindre den betennelse og irritasjon som forårsaker tilstopningen.

Ta et varmt bad

Har du noensinne hatt tett nese og oppdaget at du har lettere ved å trekke været etter et varmt bad? Dette kan ofte bidra til å løse opp tett nese. Dampen fra badet kan fortynne slimet og dempe betennelse. Resultatet er enn lettere værtreking. Du kan også oppnå samme effekt ved å innånde damp fra en gryte eller balje med meget varmt vann. Vær dog forsiktig, så du ikke brenner ditt ansikt på vannet eller dampen.

Sov med hodet hevet

Ved å sove med hodet hevet, eksempelvis med en ekstra pute, kan du lette trykk i nesen og minske følelsen av tett nese.

Tett nese om natten?

Er du tett i nesen om natten, kan dette medføre en dårlig nattesøvn, tretthet og mindre overskudd. Dersom en tett og øm nese gir deg problemer med nattesøvnen, kan nesestrips være løsningen for deg. Nesestrips er lettvinte å sette på innen sengetid samt å fjerne igjen om morgenen når du våkner. En nesestrips virker ved å lette trykk i nesen, slik at luften lettere kan slippe gjennom. Breathe Right Nesestrips er f.eks. skapt til nettopp å åpne luftveiene i nesen. Du finner dem her på Mecindo.no.

Når bør man kontakte lege?

Selv om det er en rekke tiltak man kan gjøre for å lindre tett nese, er det stadig begrenset hva man selv kan gjøre. Det går ofte over av seg selv, men dersom du opplever å ha kronisk tett nese, eller tett nese i lang tid (gjerne i mer enn 1-2 uker) med kraftige symptomer, bør du kontakte din lege. Føler du at du alltid er tett i nesen, kan det nemlig dreie seg om noe mer alvorlig enn et typisk forkjølelsesvirus, hvilket krever særskilt behandling.