Velg Kategori

Sov godt fra Diverse

Midler til bedre søvn

Hvorfor er søvn viktig?

Vi har alle bruk for søvn, noen mer enn andre og behovet for søvn endrer seg med alderen. Når vi sover, får kroppen ro til å gjenoppbygge seg selv og restituere. Hvis vi ikke får nok søvn, går det i den siste enden ut over immunforsvaret og den kognitive funksjonen som f.eks. konsentrasjonen og hukommelsen.

Det er vanskelig å sette tall på hvor mange timer vi hver især konkret har behov for å sove. Mindre barn har bruk for mye søvn, da hele kroppen og hjernen utvikler seg mye. Fra midt i 20-årene og fremover har vi behov for ca. 7-7,5 timers søvn hver natt. Noen har kanskje bruk for mindre og andre for mer. Det viktigste er at du føler deg frisk og veluthvilt dagen etter.

 

Søvnens stadier

Når vi sover, gjennomgår vi fire forskjellige søvnstadier. Hvert stadium sørger for at du får en god natts søvn. En av dem har du kanskje hørt om? Nemlig REM søvn. Den og de tre andre stadiene kan du lese mer om nedenfor.

  • Stadium 1: Lett døs/slumre

Når du legger deg til å sove går du inn i det første søvnstadiet. Du lukker øynene dine og hjerneaktivitetens daler. Hele kroppen slapper av – og det er også her at du noen ganger får følelsen av å falle, eller at benene spjetter. Dette stadium er du som regel i i 10-15 minutter.

  • Stadium 2: Den lette søvnen

I det andre stadiet senkes pulsen, og hjerneaktiviteten daler enda mer. Bevisstheten har du ikke lenger kontakt til, så tanker osv. fyller ikke noe i dette stadiet. De fleste voksne befinner seg i dette stadiet ca. halvdelen av søvnen. 

  • Stadium 3: Den dype søvnen

I tredje stadium av søvnen slapper kroppen helt av. Det er her du er vanskeligst å vekke, og det er her de som går i søvne eller snakker i søvne befinner seg. Denne fasen begynner ofte først etter en halv times søvn hvor du inntil da har beveget deg mellom stadium 1 og 2.

  • Stadium 4: REM-søvn

Kanskje du har hørt om REM søvnen? Det er det fjerde stadium i søvnen og begynner etter ca 1,5 timers søvn. REM er en forkortelse for «Rapid Eye Movement», på norsk «Raske øyenbevegelser». I REM-søvnen slapper alle musklene av, men øynene lager en masse raske bevegelser. Det er også i denne fasen at de fleste drømmene skjer – nettopp fordi vi er så avslappede. REM-søvnstadiet opplever vi flere ganger i løpet av natten, og fasene kan vare alt fra 10 minutter til 60 minutter av gangen. Mellom REM fasene faller vi tilbake til 3. stadium, og noen ganger 2. stadium.

 

Baby søvn

Har du nettopp blitt forelder så har du nok mange tanker om barnet ditt sin søvn. Et spedbarn, altså en liten baby sover veldig mye. Faktisk 16-17 timer i døgnet. Men de sover ikke så lenge av gangen. En baby sover ofte mellom 2-4 timer i strekk. Når babyen er omkring 4-6 måneder begynner noen å sove 6-12 timer av gangen.

Men husk – ikke to babyer er like! Derfor kan tiden hvor barnet ditt sover variere i forhold til tallene over. Det er alltid en god ide å snakke med legen eller helsesøsteren din, hvis du er i tvil om søvnen til barnet ditt.

 

Tips til en god nattesøvn

Det finnes mange tips til å få en bedre søvn, og til å sovne fortere. Hvis problemet ditt er at du ikke klarer å sovne, så prøv å drikke en kopp urtete om kvelden. De gode teene fra f.eks. Pukka eller Yogi inneholder beroligende ureter som får deg til å slappe av og til å stresse ned. Det er mange flere teer å velge mellom, og felles for dem er at det er økologisk, koffeinfri te.

Elsker du kveldskaffen din, så kan du prøve å kjøpe en koffeinfri kaffe. Den får både som Instant og som malte bønner. Se utvalget vårt av kaffe her. Du kan også velge tabletter med beroligende baldrian og humle, som hjelper deg med å falde til ro.

 

Unngå blått lys

En ting som mange av oss gjør, er å se tv eller bruke datamaskinen eller mobilen rett før vi legger oss til å sove. Når vi kikker på en skjerm utsettes vi for det som kalles «blått lys». I løpet av dagen skjer det ikke så mye ved at man kikker på en skjerm. Men når vi gjør det rett før vi skal sove, triggers hjernen til å tro at det er dag.

Når øynene utsettes for dagslys eller blått lys, nedsettes produksjonen av melatonin som er kroppens søvnhormon. Dermed får vi det vanskelig med å sovne og å komme i en dyp søvn hele natten.

Det beste vi kan gjøre er å slukke tv, data og legge vekk mobilen 1-1,5 timer før du skal sove. På den måten kan hjernen venne seg til mørket, produsere metatonin og forberede seg på å skulle sove. Hvis du ikke klarer å la telefonen ligge, kan man sette den til natt-innstilling, som finnes på de fleste telefoner og nettbrett. Ved å aktivere nattinnstillingen, reduseres mengden av blått lys på skjermen. På iPhone kalles det «Night shift» og på Android telefoner har innstillingen forskjellige navn alt etter modellen og merket. 

Noen mener til og med at telefoners stråling kan påvirke søvnen. Det gjelder spesielt hvis telefonen ligger på nattbordet eller i sengen omkring hodet. Derfor har Radicover spesialisert seg i å fremstille cover til telefoner som beskytter mot stråling. Les mer og finn dem her.

 

Snorker du?

Hva enten søvnproblemene dine skyldes at du snorker, eller at partneren din snorker, at du har vanskelig for å sovne eller noe annet, så siger vi: kjøp ørepropper, litt beroligende te eller noen baldrian tabletter og sov godt! Hvis ikke du sover godt, så får du heller ikke en god dag etterfølgende. Det går ut over både deg, jobben din, partneren din og barna dine – spesielt hvis du har hatt en natt med skikkelig dårlig søvn.

Skylles søvnproblemene dine at du selv snorker, så føler du kanskje at du har sovet font nok, men våkner likevel med hodepine, ømhet og irritasjoner. Så har du sikkert ikke sovet godt likevel. Prøv med nesestrips, nesespray, sugetabletter etc., og kjøp så også et par ørepropper til partneren din, så kan han eller hun også få en god natts søvn!

 

Kosttilskudd til en bedre søvn

Vi har flere kosttilskudd som kan bidra til en bedre søvn. Noen av dem har vi allerede presentert for deg, bl.a. baldrian og humle. Ut over disse finner du også andre populære kosttilskudd som hjelper på nattesøvnen. Se utvalget vårt av kosttilskudd for en bedre søvn her.

 

Få en bedre søvn med Mecindo

Vi håper du har blitt litt klokere på hvorfor søvn er viktig. Husk du finner alle produktene vi har omtalt her på Mecindo.no – til og med til billige priser.

Visste du at vi på mecindo.no også forhandler et stort utvalg av medicare artikler, kosttilskudd, helsekost og personlig pleie? Gå på oppdagelse i sortimentet vårt og velg de produktene du har bruk for.

Har du spørsmål til et produkt eller til ordren din, er du velkommen til å kontakte mecindo sin kundeservice