Munnbind

Hva er et munnbind?

Et munnbind, også kalt ansiktsmaske, settes på ansiktet så det dekker for munn og nese. Her vil munnbindet filtrere bakterier og partikler, innen de når slimhinnene i munn og nese. Et munnbind festes rundt ørene (evt. nakke) ved hjelp av gummistrikkene. 

Velg alltid et CE-godkjent munnbind eller ansiktsmaske. At munnbindet er CE-godkjent betyr at det er medisinsk utstyr og derfor beskytter mot sykdommer. Utover det er du garantert, at munnbindet er testet av et bemyndiget organ, hvor filtreringsevnen av bakterier og dråperesistens testes. 

 

Munnbind type 1, type 2 og type 2R

I forbindelse med munnbind til redusering av smitte, bl.a. corona/COVID-19, snakkes det primært om tre typer munnbind. De tre typer kirurgiske munnbind er:

  • Type 1: Et munnbind av type 1 forhindrer kun smitte fra munnbindets bærer. Det betyr, at munnbindet ikke beskytter deg, hvis du er frisk, men er i kontakt med smittede. Type 1 munnbind kan filtrere 95 % av bakteriene.
  • Type 2: Denne type munnbind er det mest brukte, og er også munnbindet som helsedirektoratet anbefaler. Et type 2 munnbind reduserer risikoen for å smitte andre, samt for å selv bli smittet. Det er også denne type munnbind som helsepersonalet bruker, når de tester eller er i kontakt med coronasmittede eller personer som er mistenkt for å være smittet. 
    Det spesielle med type 2 munnbind er at de består av hele tre beskyttende lag. 1. lag er vanntett, støv-, lukt- og partikkel-absorberende. 2. lag blokkerer for bakteriene. 3. lag er mykt og behagelig, hvilket gjør det behagelig for bæreren å ha det på. Et type 2 munnbind filtrerer 98 % av bakteriene.
  • Type IIR (2R): Akkurat som type 2 munnbind, beskytter type IIR også begge veier. Forskjellen på type 2 og type IIR er, at IIR har et ekstra lag. Det fjerde lag beskytter mot dråper fra kroppsvæsker – f.eks. spytt og blod. Derfor brukes IIR munnbind bl.a. på operasjonsstuer på sykehus.
    Noen munnbind er ”sterile”, mens andre er ikke-sterile. Som privatperson kan du helt fint bruke ikke-sterile munnbind. De sterile munnbindene brukes på operasjonsstuer, hvor det er krav om at munnbindet er sterilt i henhold til bakterier osv.

 

Hvilket munnbind er best?

Til privatpersoner er munnbind av typen 2 de beste valget. Vær oppmerksom på, at dine type 2 munnbind bør være fabrikkfremstilt, samt CE-godkjent. Når du velger et type 2 munnbind, minimerer du smitterisikoen best mulig – både smitte fra- og til bæreren.

Hvis du reiser med fly i Europa, skal du være ekstra oppmerksom på, at du skal bruke type 2 munnbind. Du kan risikere å bli avvist på flyplassen hvis ikke du bærer et godkjent type 2 munnbind.

Hjemmelagde munnbind eller munnbind av stoff anbefales ikke, da de ikke yter den beskyttelsen som er nødvendig for å unngå corona/COVID-19 smitte.

 

Hva beskytter munnbind mot? 

Der er stor forskjell på munnbind og dermed hva de beskytter mot. En støvmaske som brukes i arbeid som støver, kan ikke brukes til beskyttelse mot bakterier, da det ikke er fremstilt til dette. Et medisinsk godkjent (CE) munnbind kan derimot beskytte mot bakterier og partikler, herunder corona virus.

 

Skal man bruke munnbind i Norge?

Nei, på nåværende tidspunkt (august 2020), skal man i Norge ikke bruke munnbind. Helsedirektoratet anbefaler dog, at man tar i bruk munnbind i enkelte situasjoner. Hvis du er i tvil om når det er en god idé å bruke munnbind eller ansiktsmaske, kan du lese anbefalingene herunder, eller besøke Helsedirektoratets hjemmeside som oppdateres løpende.  

 

Når skal man bruke munnbind?

Det er viktig at du følge anbefalingene i henhold til bruk av munnbind. I Norge er det som nevnt ikke et krav, at man bruker munnbind, utover følgende situasjonene: 

  • Bruk munnbind hvis du skal med offentlig transport og ikke kan holde avstand – spesielt i rushtiden (Avhenger av geografisk område).
  • Når personer ankommer Norge med fly fra "røde" land bør munnbindet fra flyturen være på helt til personen ankommer stedet hvor karantenen skal gjennomføres.
  • Hvis yrket ditt består av tett kontakt – hyppig eller langvarig – med forskjellige mennesker.
  • Du skal bruke munnbind hvis du er smittet eller har symptomer på corona/COVID-19 og er nødt til å bryte isolasjon/karantene.
  • Bruk munnbind hvis du er i kontakt med personer som er smittede eller har symptomer. Dette gjelder spesielt samboer og fagfolk hvis jobb består av eksempelvis pleie.
  • Bruk munnbind hvis du er pårørende og derfor ikke kan holde avstand. Dette gjelder også hvis du er pårørende til en person i økt risikogruppe.

 

Slik bruker du munnbind korrekt

Helsemyndighetene har klart, tydelig og enkelt beskrevet, hvordan et munnbind brukes korrekt, så du unngår å smitte deg selv eller andre. Det er utrolig viktig at du bruker munnbind som beskrevet her:

  1. Før du tar munnbind på eller rører det, skal du vaske hendene eller bruke håndsprit.
  2. Finn munnbindets forside – det er ofte den siden som er farget.
  3. Påfør munnbindet så det dekker både nese og munn, og fest det bak ørene.
  4. Det er viktig at munnbindet sitter helt tett til ansiktet.
  5. Du må aldri røre munnbindet mens du har det på. Unngå å ta det ned over haken for å f.eks. kunne snakke eller spise/drikke, for deretter å sette det på plass igjen. Så snart du rører munnbindet etter påsetning, økes risikoen for smitte.
  6. Skift munnbind hvis det blitt skittent eller vått – f.eks. ved lengre tids bruk hvor pusten gjør munnbindet fuktig.
  7. Etter bruk fjernes munnbindet uten å røre ved ansiktet. Kast munnbindet ut og vask eller sprit hendene grundig.

Du kan også se en video nederst på siden om hvordan et munnbind brukes. 

 

Når skal du skifte munnbind?

Du har sikkert hørt at et munnbind skal skiftes etter ca 20 minutter, da de ellers er farlige å bruke. Hvis du bruker et CE-godkjent type 1, 2 eller 3 munnbind, kan du bruke det i flere timer av gangen. Først når munnbindet er meget vått eller fuktig bør du skifte det. 

Bruk aldri det samme engangsmunnbindet flere ganger – hvis først du har rørt det eller hatt det av ansiktet, skal det kastes. 

 

Husk håndsprit til desinfisering av hendene

Hendene er i kontakt med riktig mange overflater hver dag. Flere av overflatene har andre også vært i kontakt med. Dette øker smittespredning, bl.a. av corona virus/COVID-19. Ved å regelmessig bruke håndsprit, fjernes bakterier og virus fra hendene. 

En håndsprit er god å ha med i bilen eller vesken, så du kan sprite hendene etter du har handlet, rørt overflater som andre også rører ved, eller etter besøk hos andre.

Se hele utvalget av håndsprit på mecindo.no her. 

 

Kjøp type 2 munnbind på mecindo.no

Beskytt deg selv om dine nærmeste mot corona/COVID-19 og andre virale- og bakterielle sykdommer med et CE godkjent, type 2 munnbind. 

På mecindo.no kan du kjøpe alt innen helsekostkosttilskudd og personlig pleie. Vi har et bredt utvalg i hver kategori, så du enkelt kan finne frem til det du leter etter. Utforsk sortimentet vårt og velg de produktene du trenger. Når du bestiller får du varene levert innen kun 3-6 hverdager.

Har du spørsmål til et produkt eller din ordre, er du alltid velkommen til å kontakte mecindo kundeservice. Vi kan kontaktes via kontaktformularen, mail eller telefon. Du kan forvente å få svar på henvendelser i løpet av kun 24 timer i hverdagene.