Hårtap

Midler mot hårtap

Hårtap er en lidelse som ofte er arvelig, og som typisk rammer menn. Hårtap hos kvinner forekommer sjeldnere enn hos menn, men er stadigvekk en utbredt lidelse. Tidlig hårtap og tynt hår kan være irriterende og psykisk belastende, men det finnes heldigvis behandlingsmuligheter. Tap av hår skyldes en hormonell reaksjon i hårsekkene som fører til at de med tiden blir ute av stand til å produsere nye hår. Hvis du ikke er innstilt på å akseptere ditt arvelige hårtap, er det heldigvis hjelp å få.

Her på Mecindo.no kan du raskt og enkelt finne ulike merker innenfor diskret behandling av hårtap. Her finner du blant annet middel mot hårtap fra det kjente merket Regaine/Rogain. Vi har også flere produkter fra Alpecin og Nourkin.

 

Hårtap hos både menn og kvinner kan være irriterende og psykisk belastende, men det finnes heldigvis behandlingmuligheter. Tap av hår skyldes en hormonell reaksjon i hårsekkene, som med tiden gjør at de er ute av stand til å produsere nye hår. Hvis du ikke er innstilt på å akseptere ditt arvelige hårtap, er det heldigvis hjelp å hente og behandlingsmuligheter som kan utføres diskret hjemmefra.

Hva er årsaken til hårtap hos menn og kvinner?

Den vanligste årsaken til hårtap hos menn og kvinner er nedarving. Det arvelige tap av hår skyldes en overfølsomhet for det mannlige kjønnshormon, testosteron, som også kvinner har i mindre mengder. Kroppen produserer en økt mengde av hormonet dihydrotestosteron (DHT) som krymper hårsekkene, slik at det til slutt ikke er plass til at nye hår kan vokse ut.

80% av arvelig hårtap skyles superfølsomhet i hårrøttene, hvilket er forårsaket av horomnet testosteron (DHT). DHT hindrer energitilførsel til hårsekken, hvilket til slutt gjør den inaktiv. Den gjennomsnitlige vekstsyklus for hårroten er 8 år, men DHT forkorter denne fasen, hvilket resutlerer i mannlig skallethet. Hos menn starter tilstanden som regel i alderen 20 til 30 år, men hastigheten på hårtapet kan variere fra person til person. Hårtap hos kvinner er ikke forbundet med et bestemt tidspunkt, men oppstår som regel når kvinnen blir litt eldre fordi håret i forveien blir tynnere med alderen.

Hodebunnshår vokser med en hastighet på ca. 1,25 cm pr. måned. Etter en hvilefase på omkring 90 dager, vil nytt hår begynne å erstatte det gamle håret når dette vokser ut. De fleste personer mister mellom 50 til 100 hår om dagen, hvilket ikke er alarmerende, da den gjennomsnitlige person har 100.000 hår på hodet.

Den normale syklus endres hos personer som mister mye hår, idet voksehastigheten på håret reduseres betydelig og hvilefasen blir lengre. Selve hårtapet finner sted over flere år, hvilket betyr at den pågjeldende person rekker å innse at hans/hennes hår har sluttet med å vokse på forskjellige området av hodet i en progressiv tilstand, hvor man har mulighet for å forebygge og bremse hårtapet.

Andre årsaker til hårtap kan blant annet være dårlig kost og ernæring, stress og traumer, miljøforurensning og noen former for reseptmedisin. Mange opplever dessuten økt hårtap etter graviditet.

Hvordan behandles hårtap hos menn og kvinner?

Det finnes forskjellige middel mot hårtap. Det kan behandles med både shampoo mot hårtap og håndkjøpsprodukter som f.eks. Regaine. Regaine inneholder en aktiv ingrediens som utvider blodkarene i hodebunnen, hvilket antakelig er årsaken til den økte hårvekst. Opprinnelig var den aktive ingrediens en del av en medisinsk behandling mot forhøyet blodtrykk, men da behandlingen medførte økt hårvekst, ble denne "bivirkning" utnyttet til behandling av arvelig tap av hår.

Når Regaine påføres i hodebunnen, er mengden av den aktive ingrediens så liten at den som regel ikke er skadelig. Produktet skal brukes to ganger daglig over en periode på 4-12 måneder, før en effekt kan sees. Effekten avtar dersom pasienten slutter med å anvende produktet. Hvis anvendelsen er konsistent, er det bevist at Regaine kan aktivere de inaktive hårsekkene og fremme naturlig hårvekst.

Noen tips mot hårtap

Det er mange ting man kan gjøre for å forebygge hårtap og stimulere hårvekst. I tillegg til at det finnes flere produkter mot hårtap, er det samtidig viktig å sørge å ikke utsette håret for hyppig varmebehandling eller kjemisk behandling i form av farging og bleking. Det er dessuten en god idé å anvende produkter som virker skånsomt og pleiene på håret og hodebunnen. Derutover er det også viktig å ha et variert kosthold som inneholder de vitaminer og mineraler som håret har bruk for. Blant annet har flere B-vitaminer vist seg å være viktige for normal hårvekst. Røyking bør reduseres (optimalt sett, bør det kuttes helt) og man bør forsøke å senke stressnivået så mye som mulig i hverdagen.

For noen kan det være en god idé å kontakte lege dersom man merker at man mister mye hår, ettersom det finnes mange ulike årsaker til hårtap og det kan være lurt å vite hva det skyldes for å finne riktig behandling.