Hårtap hos kvinner

Middel mot kvinnelig hårtap

Hårtap hos kvinner er mindre vanlig enn hos menn, men kan forekomme, da kvinner også har mannlig kjønnhormon i blodet og derfor også kan oppleve mye hårtap. Det sees dog meget sjeldnere enn hos menn. Kjønnshormonet får hårsekkene i hodebunnen til å krympe, inntil de blir så små at det ikke lenger kan vokse hår ut av dem. Derfor blir de hårene som mistes, ikke erstattet av nye. Her på helsebutikken Mecindo tilbyr vi en rekke produkter som er spesielt utviklet for å behandle hårtap hos kvinner, som for eksempel Regaine til kvinner eller Nourkrin til kvinner.

Opplever du stort hårtap og savner tykkere hår? Hårtap hos kvinner kan være irriterende og psykisk belastende, da det kan påvirke selvtilliten samt evnen til å leve hverdagen som normalt. Heldigvis finnes det en rekke behandlingsmuligheter som kan forebygge tap av hår hos kvinner. Hårtapet skyldes en hormonell reaksjon i hårsekkene, hvilket med tiden gjør de ute av stand til å produsere nye hår. Hvis du ikke er innstilt på å akseptere ditt hårtap (som ofte er arvelig) eller ønsker å betale for en dyr hårtransplantasjon, er det heldigvis hjelp å hente. Flere av de produktene du finner her på siden kan anvendes diskret der hjemme.

Årsaker til hårtap hos kvinner

Hvorfor mister man hår som kvinne? Den alminneligste årsak til hårtap hos kvinner er genetisk nedarvet. Det arvelige tap av hår skyldes en overfølsomhet for det mannlige kjønnshormon, testosteron, som kvinner også har i varierende mengder. Kroppen produserer en økt mengde av hormonet dihydrotestosteron (DHT), hvilket medfører at hårsekkene krymper og det til slutt ikke er plass til at nye hår kan vokse ut.

80% av arvelig hårtap skyldes superfølsomhet i hårrøttene, hvilket er forårsaket av hormonet testosteron (DHT). DHT avskjærer energitilførselen til hårsekken, hvilket til slutt gjør den inaktiv. Den gjennomsnittlige vekstsyklus for hårroten er 8 år, men DHT forkorter denne fasen, hvilket resulterer flekkvis håravfall. I motsetning til menn, er det ikke en typisk alder hvor tilstanden oppstår, hvilket betyr at kvinner kan oppleve å miste hår i alle aldre. Tilstanden sees dog tydeligere hos eldre kvinner, da håret blir tynnere med alderen.

Hodebunnshår vokser med en hastighet på ca. 1,25 cm pr. måned. Etter en hvilefase på omkring 90 dager, vil nytt hår erstatte det gamle håret når dette vokser ut. De fleste personer mister mellom 50-100 hår om dagen, hvilket ikke er alarmerende, da den gjennomsnittlige person har 100.000 hår på hodet.

Den normale hårsyklusen endres hos personer som mister mye hår, idet voksehastigheten på håret blir lavere og hvilefasen lengre. Selve hårtapet foregår over flere år, hvilket betyr at den pågjeldende person rekker å innse at håret har sluttet med å vokse på ulike områder på hodet i en progressiv tilstand.

Andre årsaker til hårtap hos kvinner kan blant annet være dårlig kost og ernæring, stress og traumer, miljøforurensning og noen former for reseptmedisin. Det er også mange kvinner som opplever hårtap etter fødsel som følge av store hormonforandringer. Tap av hår som er forårsaket av medisinbruk, skal behandles av en lege.

Hvordan behandles hårtap hos kvinner?

Det finnes ikke en magisk kur mot hårtap, men det er definitivt flere produkter som kan hjelpe. Hårtap kan behandles med håndkjøpsprodukter som for eksempel shampoo mot håravfall og Regaine. Regaine for kvinner inneholder en aktiv ingrediens som bidrar til å utvide blodkarene i hodebunnen, hvilket antas for å være årsaken til den økte hårvekst. Opprinnelig, var den aktive ingrediensen en del av en medisinsk behandling mot forhøyet blodtrykk, men da behandlingen medførte økt hårvekst, ble denne "bivirkningen" utnyttet til behandling av arvelig hårtap.

Når Regaine påføres hodebunnen, er mengden av den aktive ingrediens så beskjeden at den som regel ikke er skadelig. Regaine skal brukes to ganger daglig over en periode på 4-12 måneder før det kan sees en effekt, og effekten avtar hvis pasienten slutter med å bruke produktet. Hvis anvendelsen er konsistent, er det bevist at Regaine kan aktivere de inaktive hårsekkene, slik at den naturlige hårveksten blir kraftigere.

Derutover er det mange som velger å ta tabletter som inneholder vitaminer mot hårtap hos kvinner. Her på Mecindo finner du tabletter mot hårtap fra blant annet Nourkrin og Vitabiotics.

Tips mot hårtap hos kvinner

Hvordan unngå hårtap? Enten du opplever hårtap etter fødsel, som følge av arv eller andre årsaker, kan det være en god idé å investere i et godt produkt mot hårtap. Derutover er det er også en rekke andre ting man skal være oppmerksom på dersom man ønsker å forebygge mye hårtap.

Stress og hårtap er ingen god kombinasjon. Langvarig stress kan medføre hårtap hos kvinner og menn, da det blant annet får blodårene til å trekke seg sammen, hvilket reduserer blodtilførselen til hårsekkene. Et godt tips mot hårtap er dermed å unngå unødvendig stress i så vidt omfang som mulig.

Et annet tips mot hårtap er å huske på å ha et variert kosthold innholdende viktige mineraler og vitaminer mot hårtap. Særlig B-vitaminer har vist seg å være essensielle for sunn og normal hårvekst. Det er også lurt å unngå røyking samt unødvendig varmebehandling og farging av håret.